GĘSI SMALEC ZE SKWARKAMI Gęsi smalec ze skwarkami KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 3.28)25 Michał@MilionSmaków Gęsi smalec od stuleci w medycynie ludowej uważany był za idealny lek na wiele dolegliwości - zarówno podawany doustnie jak i stosowany miejscowo jako okłady. Łagodził bóle stawów i kręgosłupa, regenerował układ oddechowy a nawet dodawał energii seksualnej. My skupmy się na tym, że ma niepowtarzalny smak - o wiele lepszy od klasycznego smalcu. Jego jedyny minus to fakt, że po wyjęciu z lodówki po parunastu minutach robi się już za bardzo płynny - tak więc trzeba go jeść szybko ;) W tej wersji proponuję nietypowe połączenie - gęsi smalec z wieprzowymi skwarkami. Warto spróbować ;) SKŁADNIKI 1 gęś (będziemy potrzebować tylko tłuszcz)100 g słoniny (do skwarek)sól PRZYGOTOWANIE Z gęsi wyciąć tłuszcz - ten który nas interesuje znajduje się między skórą a mięsem.Tłuszcz włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni (powyżej 200 stopni gęsi tłuszcz traci swoje wartości odżywcze)Trzymać w piekarniku aż tłuszcz stanie się płynny (między 20 a 30 minut)Zlać tłuszcz do osobnego naczynia a łyżkę przelać na patelnięSłoninę pokroić w drobną kostkę (około 3 mm) i wrzucić na patelnięSmażyć aż skwarki zrobią się chrupiące - około 5 minutDo gęsiego tłuszczu dodać sól i skwarkiDobrze wymieszaćPrzelać do kokilek lub innego naczynia kamionkowego i wstawić do lodówki aż zastygnieCałą procedurę można skrócić jeśli będziecie robić pieczeń z całej gęsi. Wtedy tłuszcz wytopi się sam i wystarczy go zlać. Smalec robi się wtedy z innymi dodatkami - w zależności z czym była pieczona gęś ;)