FRITATTA ZE SZPINAKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Fritatta to danie dobre zarówno na śniadanie jak i na kolację. Ten jajeczny przysmak najbardziej smakuje mi z sezonowymi warzywami, np. z pomidorami i bazylią. W oczekiwaniu na rozpoczęcie warzywnego sezonu na szczęście mamy mrożonki :)
Poniżej przepis na pyszną fritattę z mrożonym szpinakiem - pikanterii temu daniu dodaje ser brie i podsmażona cebulka.


SKŁADNIKI

300 g szpinaku mrożonego

3 szt. jajek

1½ szt. cebuli

6 łyżek sera brie

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Na suchej patelni rozmroź 300 g szpinaku
  2. Na drugiej patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i podsmaż na złoto posiekane półtora cebuli
  3. Do cebuli dodaj rozmrożony szpinak oraz kawałki sera brie
  4. Mieszaj aż ser się rozpuści a następnie dopraw solą i pieprzem. Dodaj tyle przypraw żeby zniwelować nieco mdły smak szpinaku
  5. W szklance dokładnie rozkłóć 3 jajka
  6. Wrzuć jajka na patelnię z warzywami i całość dokładnie wymieszaj. 
  7. Patelnię przykryj i duś danie na małym ogniu aż się nieco zetnie. 


Fritatta ze szpinakiem Przepis

Fritatta ze szpinakiem Przepis

Fritatta ze szpinakiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ