PASZTET DROBIOWY BEZ PIECZENIA Pasztet drobiowy bez pieczenia KATEGORIE Przekąski Mięsne Wielkanoc Boże Narodzenie Dodatki Bezglutenowe Przetwory CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 1.83)3 Kasia@MilionSmaków Natchniona zbliżającymi się świętami postanowiłam przygotować jakieś klasyczne wielkanocne danie, które jednocześnie nie jest ciastem. Wybór padł na pasztet. Bardzo lubię pasztety a jedząc te kupione w sklepie zawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone... Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia. SKŁADNIKI 370 g piersi z kurczaka (jedna duża)300 g wątróbki drobiowej1 cebula1 ząbek czosnku świeżego5 szt. oliwek zielonych1 szklanka wina czerwonego wytrawnego70 g masłamajeraneksólpieprz czarny mielonyoliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 184 9,2% Bialko 9,4g 6,2% Weglow... 6,3g 3,2% Tluszcze 11,5g 19,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 177 8,8% Bialko 9g 6% Weglow... 6,1g 3% Tluszcze 11,1g 18,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. W tym czasie pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Czosnek drobno pokrój. Podsmażaj go z cebulą przez minutę. Do patelni dorzuć mięso i smaż ok. 10 minut. Wątróbkę pokrój w kostkę po czym wrzuć na patelnię z kurczakiem. Danie dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dolej szklankę czerwonego wina i duś aż płyn odparuje (bez przykrycia). Masę przełóż do miski od miksera, dodaj kawałki masła i zmiksuj przy użyciu końcówki blendującej. Oliwki pokrój w plasterki, wrzuć do masy i wymieszaj. Pasztet przełóż do trzech okrągłych kokilek o średnicy 10 cm (możesz też użyć małej podłużnej foremki). Kokilki wstaw do lodówki żeby pasztet "zastygł". Przechowuj w lodówce.