PASZTET DROBIOWY BEZ PIECZENIA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 1.83)
Natchniona zbliżającymi się świętami postanowiłam przygotować jakieś klasyczne wielkanocne danie, które jednocześnie nie jest ciastem. Wybór padł na pasztet. Bardzo lubię pasztety a jedząc te kupione w sklepie zawsze mam wątpliwości co właściwie zostało tam zmielone...
Pasztet zawsze kojarzył mi się z czymś trudnym ale okazało się, że niepotrzebnie. Pierś z kurczaka podsmażyłam, następnie podgotowałam w czerwonym winie z drobiową wątróbką po czym całość zmiksowałam. Żeby trochę urozmaicić smak mojego pasztetu dodałam zielone oliwki. Całość wystarczy tylko przełożyć do foremek i schłodzić - bez konieczności pieczenia.


SKŁADNIKI

370 g piersi z kurczaka (jedna duża)

300 g wątróbki drobiowej

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

5 szt. oliwek zielonych

1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

70 g masła

majeranek

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
184
9,2%
Bialko
9,4g
6,2%
Weglow...
6,3g
3,2%
Tluszcze
11,5g
19,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie
  2. W tym czasie pokrój w kostkę pierś z kurczaka
  3. Czosnek drobno pokrój. Podsmażaj go z cebulą przez minutę. 
  4. Do patelni dorzuć mięso i smaż ok. 10 minut. 
  5. Wątróbkę pokrój w kostkę po czym wrzuć na patelnię z kurczakiem
  6. Danie dopraw solą, pieprzem i majerankiem
  7. Dolej szklankę czerwonego wina i duś aż płyn odparuje (bez przykrycia). 
  8. Masę przełóż do miski od miksera, dodaj kawałki masła i zmiksuj przy użyciu końcówki blendującej. 
  9. Oliwki pokrój w plasterki, wrzuć do masy i wymieszaj. 
  10. Pasztet przełóż do trzech okrągłych kokilek o średnicy 10 cm (możesz też użyć małej podłużnej foremki). 
  11. Kokilki wstaw do lodówki żeby pasztet "zastygł". Przechowuj w lodówce. 


Pasztet drobiowy bez pieczenia Przepis

Pasztet drobiowy bez pieczenia Przepis