PUSZYSTY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA CIENKIM SPODZIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.34)
To sernik który pojawia się w moim domu zawsze na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Bardzo cienki spód, puszysta masa serowa i brzoskwinie dla wzbogacenia smaku. Rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika z talerzy.


SKŁADNIKI

Nadzienie

1 kg twarogu półtłustego

5 szt. jajek

1½ szklanki mleka 2%

2 szt. budyniu śmietankowego w proszku (proszek)

pół szklanki oleju roślinnego

1 szklanka białego cukru

1 opakowanie brzoskwiń (w puszce w syropie)

Ciasto

pół szklanki białego cukru

2 szt. jajek

1½ szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju roślinnego

2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw należy przygotować ciasto
  2. Cukier utrzeć z jajkami a następnie zmiksować aż zrobi się puszysta masa
  3. Dodać masło, olej roślinny i proszek do pieczenia
  4. Miksować powoli dodając mąkę
  5. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 16x25 cm łyżką tak żeby pokryć całe dno
  6. Twaróg zmielić. Zazwyczaj wystarczy tylko raz
  7. Oddzielić żółtka od białek dla 4 jajek
  8. Żółtka wlać do miski i dodać cukier
  9. Zmiksować na puszystą masę
  10. Dodać połowę twarogu, jeden budyń, jajko
  11. Wlać pół szklanki mleka i zmiksować na jednolitą masę
  12. Dodać resztę twarogu, drugi budyń, olej i pół szklanki mleka
  13. Zmiksować aż masa będzie jednolita
  14. Teraz trzeba sprawdzić czy masa nie jest za mokra (twaróg ma różną wilgotność). Jeśli trzeba to dolać pozostałe pół szklanki mleka i zmiksować ponownie
  15. W osobnej (czystej i suchej misce) zmiksować białka ze szczyptą soli na gęstą pianę
  16. Pod koniec miksowania dodać łyżeczkę cukru
  17. Ubitą pianę dodać do masy serowej i dokładnie powoli wymieszać łyżką (nie używać miksera do tego)
  18. Masę serową wyłożyć na ciasto
  19. Brzoskwinie wyjąć z syropu i pociąć na kawałki
  20. Włożyć je do ciasta i górę wygładzić łyżką
  21. Ciasto piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w termoobiegu
  22. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem do szaszłyków lub szpikulcem czy ciasto jest gotowe (powinien by suchy po wyjęciu z ciasta)
  23. Upieczone ciasto powinno się zarumienić delikatnie z góry: 
  24. Podawać po ostynięciu


Puszysty sernik z brzoskwiniami na cienkim spodzie Przepis