GĘSI SMALEC Z JABŁKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Wspaniała klasyka kuchni staropolskiej w nieco zmodyfikowanej wersji.
Połączenie gęsiego smalcu z polskimi jabłkami i odrobiną cydru idealnie smakuje na świeżym chlebie z odrobiną soli albo ogórkiem kiszonym.


SKŁADNIKI

gęś (będziemy potrzebować tylko tłuszcz)

jabłko

sól

majeranek

pół szklanki cydru


PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłko obrać i pociąć w małą kostkę (około 3 mm)
  2. Kawałki jabłka przełożyć do małego garnka i zalać cydrem
  3. Postawić na średnim gazie i dusić około 25 minut
  4. Z gęsi wyciąć tłuszcz (znajduje się między skórą a mięsem (chyba, że będziemy piec gęś w całości - wtedy tłuszcz będzie wytapiał się podczas pieczenia i wystarczy go zbierać)
  5. Tłuszcz włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni (powyżej 200 stopni traci swoje wartości odżywcze)
  6. Trzymać w piekarniku między 20 a 30 minut aż tłuszcz się rozpuści
  7. Jabłka odcedzić z cydru
  8. Doprawić tłuszcz solą i majerankiem i wymieszać z jabłkami
  9. Odstawić do ostygnięcia - później przechowywać w lodówce


Gęsi smalec z jabłkiem Przepis

Gęsi smalec z jabłkiem Przepis

Gęsi smalec z jabłkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ