Sernik chałwowy

  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • LICZBA W ULUBIONYCH 0
  • AUTOR PRZEPISU
  • DATA DODANIA
Lubicie mięsiste, kremowe serniki? Ten właśnie taki jest a to za sprawą dodatku chałwy.
Na spód wykorzystałam swój ulubiony prosty wariant z ciasteczek zbożowych. Masa serowa na bazie twarogu dopełniona jest waniliową chałwą oraz stopioną białą czekoladą. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać? :)

Przygotowanie spodu ciasta:
  1. Spód okrągłej formy do ciasta o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. Herbatniki zbożowe rozgnieć w woreczku, wrzuć do rondelka z masłem i dokładnie wymieszaj. 
  4. Masę wyłóż na spód formy, dobrze dociśnij i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 
Przygotowanie masy serowej:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcja termoobiegu. 
  2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czyli w metalowej miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą) mieszając od czasu do czasu.
  3. Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. 
  4. Zmiksuj twaróg, cukier, cukier waniliowy i jajka
  5. Dodaj pozostałe składniki masy i miksuj jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. 
  6. Masę wyłóż na spód z ciasteczek.
Pieczenie i przechowywanie:
  1. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50-60 minut. 
  2. Uwaga: warto pod formą podłożyć dużą blachę ponieważ podczas pieczenia z formy może wyciekać masło. 
  3. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto w środku aż wystygnie. Następnie wstaw do lodówki. 
  4. Przed podaniem udekoruj, np. startą białą czekoladą







Desktop view | Switch to Mobile