SERNIK CHAŁWOWY


KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Lubicie mięsiste, kremowe serniki? Ten właśnie taki jest a to za sprawą dodatku chałwy.
Na spód wykorzystałam swój ulubiony prosty wariant z ciasteczek zbożowych. Masa serowa na bazie twarogu dopełniona jest waniliową chałwą oraz stopioną białą czekoladą. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać? :)


SKŁADNIKI

Spód

280 g herbatników zbożowych (np. Digestive)

150 g masła

Masa serowa

1 kg twarogu sernikowego zmielonego

300 g chałwy (waniliowej)

300 g czekolady białej

4 szt. jajek

250 ml śmietany kremówki 36%

¾ szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
307
15,3%
Bialko
8,8g
5,8%
Weglow...
28,9g
14,4%
Tluszcze
17,3g
28,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie spodu ciasta:
  1. Spód okrągłej formy do ciasta o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  2. W rondelku rozpuść masło.
  3. Herbatniki zbożowe rozgnieć w woreczku, wrzuć do rondelka z masłem i dokładnie wymieszaj. 
  4. Masę wyłóż na spód formy, dobrze dociśnij i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. 
Przygotowanie masy serowej:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcja termoobiegu. 
  2. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czyli w metalowej miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą) mieszając od czasu do czasu.
  3. Śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno. 
  4. Zmiksuj twaróg, cukier, cukier waniliowy i jajka
  5. Dodaj pozostałe składniki masy i miksuj jeszcze przez chwilę aż składniki się połączą. 
  6. Masę wyłóż na spód z ciasteczek.
Pieczenie i przechowywanie:
  1. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50-60 minut. 
  2. Uwaga: warto pod formą podłożyć dużą blachę ponieważ podczas pieczenia z formy może wyciekać masło. 
  3. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto w środku aż wystygnie. Następnie wstaw do lodówki. 
  4. Przed podaniem udekoruj, np. startą białą czekoladą


Sernik chałwowy Przepis

Sernik chałwowy Przepis

Sernik chałwowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ