PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I WIŚNIAMY W WHISKY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Od paru miesięcy mówiłem, że jak tylko będą świeże wiśnie to od razu zrobię naleśniki z nutellą i wiśniamy zakrapiane whisky.
Wiśnie już są - czas dotrzymać obietnicy. Świetne połączenie czekoladowej słodyczy z kwaśną nutą wiśni i ostrym aromatem whisky daje pyszną kompozycję. Naleśniki najlepiej komponują się z kawą ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej

jajko

pół szklanki mleka 2%

¼ szklanki wody

2 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie

200 g wiśni

50 ml whisky

6 łyżek nutelli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
220
11%
Bialko
4,6g
3,1%
Weglow...
21,8g
10,9%
Tluszcze
10,8g
18%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wiśnie przecinamy na pół i usuwamy pestki
  2. Wrzucamy je do miseczki i zalewamy whisky - niech trochę postoją
  3. W misce umieszczamy składniki na ciasto: mąkę, jajko, mleko, wodę i olej
  4. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy
  5. Rozgrzewamy patelnię - może być sucha bo olej w cieście sprawi że nie będzie przywierać (jeśli patelnia jest np teflonowa)
  6. Wlewamy na patelnię niecałą chochelkę ciasta i ruszając patelnię dokładnie ją rozprowadzamy po dnie (naleśniki muszą być cienkie bo inaczej będą się łamać a nie ładnie składać)
  7. Smażymy tylko z jednej strony około 2 minut
  8. Następnie pół każdego naleśnika smarujemy cienko nutellą (inaczej będzie za słodkie) i układamy na niej łyżkę wiśni w whisky
  9. Naleśnika składamy na pół i znów na pół (czyli na 4)
  10. Podajemy same lub posmarowane na wierzchu odrobiną nutelli z wiśniami


Pełnoziarniste naleśniki z nutellą i wiśniamy w whisky Przepis

Pełnoziarniste naleśniki z nutellą i wiśniamy w whisky Przepis

Pełnoziarniste naleśniki z nutellą i wiśniamy w whisky Przepis

DODAJ KOMENTARZ