KASZTANOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI BEZGLUTENOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Zwykłe ciasto ze śliwkami nabiera tu całkiem nowego charakteru, a to za sprawą zdrowszych zamienników jego głównych składników. Chodzi przede wszystkim o mąkę: zwykła pszenna została zamieniona na zmielone migdały oraz mało u nas znaną mąką kasztanową (z kasztanów jadalnych nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach.
Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową przekąskę.


SKŁADNIKI

150 g mąki kasztanowej

70 g migdałów (drobno zmielonych)

5 szt. jajek

50 g ksylitolu

pół szklanki oleju kokosowego (płynnego)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

14 szt. śliwek świeżych (około)

3 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić z ksylitolem na puszystą pianę, po czym stopniowo dodawać żółtka i olej kokosowy dalej ubijając.
  2. Dodać mąkę kasztanową, zmielone migdały, sodę oraz cynamon i dokładnie wymieszać.
  3. Ciasto wylać do formy o średnicy około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na wierzchu poukładać wydrylowane połówki śliwek, a całość posypać płatkami migdałowymi.
  5. Piec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 30 minut.


Kasztanowe ciasto ze śliwkami bezglutenowe Przepis

Kasztanowe ciasto ze śliwkami bezglutenowe Przepis

DODAJ KOMENTARZ