SZARLOTKA BEZGLUTENOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 55 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami.
Przepis podpatrzony ze strony www.makelifefit.pl i zmodyfikowany na moje potrzeby.


SKŁADNIKI

60 g mąki gryczanej

120 g mąki jaglanej

90 g mąki orkiszowej

150 g masła

żółtko

3 łyżki płatków jaglanych

1 łyżka miodu

2 łyżki ksylitolu

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soku z cytryny

130 g migdałów (posiekanych)

50 g orzechów włoskich (posiekanych)

2 łyżki słonecznika (pestek)

5 łyżek płatków migdałowych

1 kg jabłek (około)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
243
12,2%
Bialko
5g
3,4%
Weglow...
21,8g
10,9%
Tluszcze
15,6g
26,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąki zagnieść z masłem, żółtkiem, miodem i ksylitolem.
  2. Blachę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, posypać płatkami jaglanymi i przełożyć do niej 3/4 części wyrobionego ciasta.
  3. Na wierzch wyłożyć połowę posiekanych migdałów, orzechów oraz pestek słonecznika i zapiec w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg przez około 20 minut.
  4. Jabłka umyć, można obrać i zetrzeć na tarce, po czym wymieszać z cynamonem, sokiem z cytryny i pozostałymi bakaliami (oprócz płatków migdałowych).
  5. Całość wyłożyć na podpieczony spód, posypać pokruszoną pozostałą 1/4 ciasta oraz płatkami migdałowymi.
  6. Ciasto włożyć do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg.


Szarlotka bezglutenowa Przepis

Szarlotka bezglutenowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ