Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
160
8%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
8,5g
4,3%
Tluszcze
14,7g
24,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Awokado czy inaczej smaczliwka (Persea Scheffer) to roślina, która pochodzi z Meksyku, ale rozprzestrzeniła się na obie Ameryki. Owoce są wizualnie podobne do gruszki (ale na tym podobieństwa się kończą). Co ciekawe - dojrzewają około pół roku.
Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem. Wszystko przez ogromną zawartość tłuszczu, który - uwaga - jest głównym powodem dla którego powinniśmy włączyć ten owoc do naszego menu. Kwas oleinowy który zawiera jest bardzo zdrowy. Ma właściwości obniżające cholesterol oraz przeciwdziała nowotworom piersi i prostaty. Dzięki tej dużej zawartości tłuszczu awokado sprawia, że dużo lepiej przyswajają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczu, które znajdują się w innych produktach.
Dodatkowo zawiera dużo likopenu, luteiny oraz witamin A, B, C i E.
W kuchni używa się go już od ponad siedmiu tysięcy lat. Obecnie do sałatek, świetnie sprawdza się w pastach kanapkowych (może zastępować masło), można je też piec i smażyć. Coraz częściej trafia się też w deserach a nawet w lodach ;)