bób



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
48
2,4%
Bialko
5,2g
3,5%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Bób a właściwie wyka bób (Vicia faba L.) to roślina z rodziny bobowatych. Nie jest znane pochodzenie bobu, mimo, że badania archeologiczne pokazują że był już znany prawie 10 tysięcy lat temu, obecnie nie występuje już nigdzie w stanie dzikim. Jest za to uprawiany w zasadzie na całym świecie. Bób zawiera dużo białka, błonnika oraz kwasu foliowego. Niestety ma przy tym sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny. Jest też dość ciężkostrawny. W kuchni polskiej bób przede wszystkim występuje gotowany - jako przekąska - ewentualnie z masłem czy boczkiem. To jednak nie koniec jego kulinarnych możliwości. Świetnie sprawdza się w sałatkach, można z niego robić zupy, puree, czy wykorzystać jako substancję łączącą do kotletów i placków.


PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma bób? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 48
  • IG: 80
  • Białko: 5,2 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 5 mg 
  • Węglowodany łącznie: 6 g Cukry: 4,6 g 
  • Błonnik: 4,2 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,3 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0,1 g
    • Poli-nienasycone: 0,1 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 20 μg
  • C: 23,4 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,34 mg
  • B1: 0,07 mg
  • B2: 0,04 mg
  • B6: 0,04 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 124 μg
  • Niacyna: 2,34 mg
  • Kwas foliowy: 105,8 μg
  • Wapń: 44 mg
  • Żelazo: 1,4 mg
  • Magnez: 18 mg
  • Fosfor: 42 mg
  • Cynk: 1,18 mg
  • Miedź: 0,07 mg
  • Mangan: 0,28 mg
  • Potas: 191 mg


Ile waży bób? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 150 g     Sztuka: 4 g                  

bób

bób