batat



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
86
4,3%
Bialko
1,6g
1,1%
Weglow...
17,1g
8,6%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Batat to słodka odmiana ziemniaka, której polska nazwa to wilec ziemniaczany. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, ale jego największymi producentami w chwili obecnej są Chiny, Nigeria i Uganda. Pojedyncze sztuki są spore i dojrzałe mają średnio prawie pół kilograma a największe osiągają nawet 3 kg. Mają charakterystyczny słodki smak, który sprawia, że są doskonałe do zup i sałatek. Można też jeść je pieczone, smażone, czy nawet na surowo.


INFORMACJE

Ile kalorii ma batat? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 86
  • IG: 65
  • Białko: 1,6 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 55 mg 
  • Węglowodany łącznie: 17,1 g Cukry: 4,2 g 
  • Błonnik: 3 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,1 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 709 μg
  • C: 2,4 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,26 mg
  • B1: 0,08 mg
  • B2: 0,06 mg
  • B6: 0,21 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 8509 μg
  • Niacyna: 0,56 mg
  • Kwas foliowy: 11 μg
  • Wapń: 30 mg
  • Żelazo: 0,61 mg
  • Magnez: 25 mg
  • Fosfor: 47 mg
  • Cynk: 0,3 mg
  • Miedź: 0,15 mg
  • Mangan: 0,26 mg
  • Potas: 337 mg


Ile waży batat? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 450 g                  

Czy batat jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść!

batat

batat

batat