bazylia świeża



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
23
1,2%
Bialko
3,2g
2,1%
Weglow...
1g
0,5%
Tluszcze
0,6g
1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.) pochodzi najprawdopodobniej z Afryki, ale obecnie jest hodowana właściwie na całym świecie i ciężko sobie wyobrazić wiele kuchni narodowych bez niej. Dawniej wierzono, że bazylia to królewskie zioło i może zostać zerwana tylko przez króla stąd też pochodzi jej nazwa - od greckiego słowa basileus. Dopiero po wiekach z rośliny magicznej stała się popularną przyprawą kuchenną. Bazylia ma działania wzmacniające układ pokarmowy i przyspieszające procesy trawienne. Poprawia też apetyt. W kuchni używana jest głównie jako przyprawa. Przeważnie do dań z warzywami takimi jak pomidory, cukinia, bakłażan, szpinak czy rośliny strączkowe. Dobrze pasuje też do serów. Ze świeżej bazylii robi się też włoskie pesto.


PRZEPISY

Brak zdjęcia :(
INFORMACJE

Ile kalorii ma bazylia świeża? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 23
  • IG: b/d
  • Białko: 3,2 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 4 mg 
  • Węglowodany łącznie: 1 g Cukry: 0,3 g 
  • Błonnik: 1,6 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,6 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,4 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 264 μg
  • C: 18 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,8 mg
  • B1: 0,03 mg
  • B2: 0,08 mg
  • B6: 0,16 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 3142 μg
  • Niacyna: 0,9 mg
  • Kwas foliowy: 68 μg
  • Wapń: 177 mg
  • Żelazo: 3,17 mg
  • Magnez: 64 mg
  • Fosfor: 56 mg
  • Cynk: 0,81 mg
  • Miedź: 0,39 mg
  • Mangan: 1,15 mg
  • Potas: 295 mg


Ile waży bazylia świeża? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 100 g Łyżka: 12 g Łyżeczka: 4 g                 Liść: 0,3 g  

bazylia świeża

bazylia świeża