brokuł Wartości odżywcze i kalorie (na 100g) kCal 34 1,7% Bialko 2,8g 1,9% Weglow... 6,6g 3,3% Tluszcze 0,4g 0,6% * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal Brokuł czyli kapusta szparagowa pochodzi najprawdopodobniej z Cypru skąd przywędrował najpierw do Grecji i Turcji a następnie do innych krajów Europy. Obecnie jest powszechnie hodowany na całym świecie. Jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Posiada bardzo dużo witaminy A, C i kwasu foliowego, oraz wapnia i potasu. Wykazują też działanie antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu, który według badań może uchronić nas przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Należy jednak pamiętać, ze jeśli chcemy aby brokuł nie stracił swoich antyrakowych właściwości to musimy go zblanszować w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni. Wyższa temperatura zabija mirozynazę, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie sulforafanu. Alternatywnie można brokuła przygotować na parze, ale nie dłużej niż 4 minuty. Te właściwości brokułów można też zwiększyć łącząc je w potrawach z odpowiednimi produktami, takimi jak: pomidory, musztarda, rukolą czy rzodkiewką. W kuchni brokuły doskonale nadają się jako dodatek do dań głównych, do zapiekane i dań jednogarnkowych jak potrawki czy risotto. Nie zapominajmy, że zblanszowane są dobrym dodatkiem do dań z woka. PRZEPISY Naleśniki mogą być zdrowym i pełnowartościowym obiadem jeżeli przygotujemy je z zdrowszych wariantów standardowych składników. Ja do moich wykorzystałam mąkę gryczaną i mleko owsiane. Tak przygotowane ciasto aż prosi się o wyraziste, warzywne nadzienie. Brokuły i serowy sos idealnie spełniły to zadanie. Wyszło naprawdę pysznie. 2522 Naleśniki gryczane z brokułami w sosie serowym Dość prosty przepis na ciekawe danie. Brokuły zapieczone pod sosem beszamelowym z dodatkiem sera, żeby dodać daniu wyrazistości. Brokuły zachowują swoją soczystość a ser i beszamel tworzą chrupiącą warstwę na wierzchu. 20089 Brokuły zapiekane w sosie beszamelowym Uwielbiam gęste zupy - tym razem wybór padł na brokuły - królewskie warzywo, które posiada wiele witam i składników odżywczych. Z odpowiednimi dodatkami taka zupa będzie i smaczna i bardzo pożywna. 13198 Krem z brokułów z kurczakiem W szczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw. 4669 Zupa jarzynowa z brokułami INFORMACJE Ile kalorii ma brokuł? Jaki ma indeks glikemiczny? Kalorie: 34 IG: 15 Białko: 2,82 g Cholesterol: 0 mg Sód: 33 mg Węglowodany łącznie: 6,64 g Cukry: 1,7 g Błonnik: 2,6 g Tłuszcz łącznie: 0,37 g Nasycone: 0,039 g Mono-nienasycone: 0,011 g Poli-nienasycone: 0,038 g Trans: b/d g Witaminy A: 623 μg C: 89,2 mg D: 0 μg E: 0,78 mg B1: b/d mg B2: b/d mg B6: 0,175 mg B12: 0 μg Mikroelementy β-karoten: 361 μg Niacyna: 0,639 mg Kwas foliowy: 63 μg Wapń: 47 mg Żelazo: 0,73 mg Magnez: 21 mg Fosfor: 66 mg Cynk: 0,41 mg Miedź: 0,049 mg Mangan: 0,21 mg Potas: 316 mg Ile waży brokuł? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy Szklanka: 110 g Sztuka: 700 g