Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
34
1,7%
Bialko
2,8g
1,9%
Weglow...
6,6g
3,3%
Tluszcze
0,4g
0,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Brokuł czyli kapusta szparagowa pochodzi najprawdopodobniej z Cypru skąd przywędrował najpierw do Grecji i Turcji a następnie do innych krajów Europy.
Obecnie jest powszechnie hodowany na całym świecie.
Jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Posiada bardzo dużo witaminy A, C i kwasu foliowego, oraz wapnia i potasu. Wykazują też działanie antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu, który według badań może uchronić nas przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Należy jednak pamiętać, ze jeśli chcemy aby brokuł nie stracił swoich antyrakowych właściwości to musimy go zblanszować w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni. Wyższa temperatura zabija mirozynazę, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie sulforafanu. Alternatywnie można brokuła przygotować na parze, ale nie dłużej niż 4 minuty. Te właściwości brokułów można też zwiększyć łącząc je w potrawach z odpowiednimi produktami, takimi jak: pomidory, musztarda, rukolą czy rzodkiewką.
W kuchni brokuły doskonale nadają się jako dodatek do dań głównych, do zapiekane i dań jednogarnkowych jak potrawki czy risotto. Nie zapominajmy, że zblanszowane są dobrym dodatkiem do dań z woka.