brokuł



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
34
1,7%
Bialko
2,8g
1,9%
Weglow...
6,6g
3,3%
Tluszcze
0,4g
0,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Brokuł czyli kapusta szparagowa pochodzi najprawdopodobniej z Cypru skąd przywędrował najpierw do Grecji i Turcji a następnie do innych krajów Europy. Obecnie jest powszechnie hodowany na całym świecie. Jest wyjątkowo zdrowym warzywem. Posiada bardzo dużo witaminy A, C i kwasu foliowego, oraz wapnia i potasu. Wykazują też działanie antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu, który według badań może uchronić nas przed rakiem prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Należy jednak pamiętać, ze jeśli chcemy aby brokuł nie stracił swoich antyrakowych właściwości to musimy go zblanszować w temperaturze nie wyższej niż 76 stopni. Wyższa temperatura zabija mirozynazę, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie sulforafanu. Alternatywnie można brokuła przygotować na parze, ale nie dłużej niż 4 minuty. Te właściwości brokułów można też zwiększyć łącząc je w potrawach z odpowiednimi produktami, takimi jak: pomidory, musztarda, rukolą czy rzodkiewką. W kuchni brokuły doskonale nadają się jako dodatek do dań głównych, do zapiekane i dań jednogarnkowych jak potrawki czy risotto. Nie zapominajmy, że zblanszowane są dobrym dodatkiem do dań z woka.


INFORMACJE

Ile kalorii ma brokuł? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 34
  • IG: 15
  • Białko: 2,82 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 33 mg 
  • Węglowodany łącznie: 6,64 g Cukry: 1,7 g 
  • Błonnik: 2,6 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,37 g
    • Nasycone: 0,039 g
    • Mono-nienasycone: 0,011 g
    • Poli-nienasycone: 0,038 g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 623 μg
  • C: 89,2 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,78 mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: 0,175 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 361 μg
  • Niacyna: 0,639 mg
  • Kwas foliowy: 63 μg
  • Wapń: 47 mg
  • Żelazo: 0,73 mg
  • Magnez: 21 mg
  • Fosfor: 66 mg
  • Cynk: 0,41 mg
  • Miedź: 0,049 mg
  • Mangan: 0,21 mg
  • Potas: 316 mg


Ile waży brokuł? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 110 g     Sztuka: 700 g                  

brokuł

brokuł