brukselka



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
28
1,4%
Bialko
3,6g
2,4%
Weglow...
2,5g
1,2%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Brukselka czy też kapusta warzywna brukselska (Brassica oleracea L. var. Gemmifera) prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgi - skąd wzięła swoją nazwę. W sztuce kulinarnej znana jest od XVII wieku. W dzisiejszych czasach uprawiana jest głównie na zachodzie i północy Europy (w tym w Polsce). Brukselka, czyli koszmar dzieciństwa. Póki co tak większości ludzi kojarzy się to niezwykle zdrowe warzywo. Brukselka zawiera duże ilości witamin A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K i na tym polu może z nią konkurować jedynie jarmuż. Zawiera wiele substancji (między innymi: indole, kartoneidy, glukozynolaty), które przeciwdziałają zmianom nowotworowym, tak samo jak zawarta w niej duża ilość przeciwutleniaczy. Niestety przez wiele lat traktowana była w Polsce praktycznie jako lekarstwo - czyli podawana obowiązkowo dzieciom prawie zawsze w ten sam sposób. A szkoda, bo można spożywać ją gotowaną, smażoną, duszoną, w sałatkach, surówkach, oraz jako dodatek do wielu dań. Pamiętajmy też, że długie gotowanie brukselki zmniejsza jej wartości odżywcze.


PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma brukselka? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 28
  • IG: 15
  • Białko: 3,6 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 8 mg 
  • Węglowodany łącznie: 2,5 g Cukry: 0,6 g 
  • Błonnik: 4,1 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,4 g
    • Nasycone: 0,1 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,2 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 56 μg
  • C: 71,4 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,67 mg
  • B1: 0,06 mg
  • B2: 0,12 mg
  • B6: 0,21 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 340 μg
  • Niacyna: 0,53 mg
  • Kwas foliowy: 98,6 μg
  • Wapń: 43 mg
  • Żelazo: 0,7 mg
  • Magnez: 15 mg
  • Fosfor: 25 mg
  • Cynk: 0,65 mg
  • Miedź: 0,05 mg
  • Mangan: 0,34 mg
  • Potas: 316 mg


Ile waży brukselka? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 100 g     Sztuka: 18 g                  

brukselka