Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
27
1,4%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
4,6g
2,3%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Cebula zwyczajna - jak się ją powszechnie nazywa to warzywo należące do rodziny amerylkowatych i rodzaju czosnek, a jej prawidłowa nazwa to czosnek cebula. Nazwa ta nie jest używana na co dzień i mało kto z nas wie, że cebula i czosnek należą do tej samej rodziny roślin.
To warzywo jest uprawiane już od prawdopodobnie 5 tysięcy lat przed naszą erą. Obecnie nie występuje już w zasadzie w stanie dzikim.
W cebuli występują olejki lotne, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy (który nadaje charakterystyczny zapach cebuli) oraz inne siarczki i związki alkilowe. To warzywo jest też bogate w witaminy: A, C, B1, B2, PP, E, K, A. Poza tym występują w niej w dużych ilościach flawonoidy i fruktozany, pektyna oraz wapno, fosfor, krzem, magnez, żelazo, cynk i selen].
Cebula ma silne właściwości hamujące rozwój mikroorganizów. Zauważono to już tysiące lat temu kiedy to cebula była powszechnie wykorzystywana w medycynie.