cykoria



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
13
0,6%
Bialko
1,1g
0,7%
Weglow...
1,9g
1%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Cykoria to roślina zielna z rodziny astrowatych, która rośnie naturalnie Azji, Afryce i Europie. Mimo, że jest znana już od starożytności to przemysłowo zaczęła być uprawiana w Belgi dopiero w XIX wieku. Dziś jest uprawiana w wielu krajach Europy. Jest używana jako dodatek do kaw zbożowych, oraz w kuchni jako warzywo. Dodaje się ją do sałatek, ale może także stanowić główny składnik dania. Ma charakterystyczny lekko gorzkawy smak, który doskonale komponuje się z innymi warzywami, owocami morza i nawet mięsem.


INFORMACJE

Ile kalorii ma cykoria? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 13
  • IG: 15
  • Białko: 1,1 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 4 mg 
  • Węglowodany łącznie: 1,9 g Cukry: 0 g 
  • Błonnik: 0,6 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,1 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,1 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 164 μg
  • C: 6,2 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,06 mg
  • B1: 0,04 mg
  • B2: 0,03 mg
  • B6: 0,03 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 983 μg
  • Niacyna: 0,19 mg
  • Kwas foliowy: 32,2 μg
  • Wapń: 20 mg
  • Żelazo: 0,6 mg
  • Magnez: 9 mg
  • Fosfor: 20 mg
  • Cynk: 0,14 mg
  • Miedź: 0,11 mg
  • Mangan: 0,23 mg
  • Potas: 147 mg


Ile waży cykoria? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 100 g                  

Czy cykoria jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść, ale zaleca się umiar i ostrożność.

cykoria

cykoria

cykoria