Granat



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
83
4,2%
Bialko
1,7g
1,1%
Weglow...
18,7g
9,4%
Tluszcze
1,2g
2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Granaty (Punica granatum) były uprawiane na Bliskim Wschodzie już ponad 4 tysiące lat temu. Stamtąd przewędrowały do Japonii, Egiptu, Europy a następnie do Ameryki Południowej. Teraz są hodowane niemal na całym świecie. Granat ma charakterystyczny cierpki smak z wyraźnie wyczuwalną kwasowością i nutą słodyczy. Produkuje się z niego krystaliczny kwasek cytrynowy, melasę (syrop) oraz słodki syrop Grenadine, używany do drinków. W sztuce kulinarnej pojawia się pod postacią soku, wspomnianej wyżej melasy lub samych nasion, które mogą być dodawane zarówno do potraw słodkich jak i wytrawnych.


> PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma Granat? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 83
  • IG: b/d
  • Białko: 1,67 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 3 mg 
  • Węglowodany łącznie: 18,7 g Cukry: 13,67 g 
  • Błonnik: 4 g 
  • Tłuszcz łącznie: 1,17 g
    • Nasycone: 0,12 g
    • Mono-nienasycone: 0,093 g
    • Poli-nienasycone: 0,079 g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 0 μg
  • C: 10,2 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,6 mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: 0,075 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 0 μg
  • Niacyna: 0,293 mg
  • Kwas foliowy: 38 μg
  • Wapń: 10 mg
  • Żelazo: 0,3 mg
  • Magnez: 12 mg
  • Fosfor: 36 mg
  • Cynk: 0,35 mg
  • Miedź: 0,158 mg
  • Mangan: 0,119 mg
  • Potas: 236 mg


Ile waży Granat? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

  Łyżka: 15 g Łyżeczka: 5 g Sztuka: 210 g                 Obrana sztuka: 110 g

Czy Granat jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść!

Granat

Granat

Granat