Kapusta modra



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
31
1,6%
Bialko
1,4g
1%
Weglow...
7,4g
3,7%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Kapusta modra to potoczna nazwa czerwonej odmiany kapusty warzywnej głowiastej (Brassica oleracea capitata f. rubra). W odróżnieniu od jej białej siostry czerwona kapusta zwiera antocyjany, które nadają jej charakterystyczną barwę. Kapusta nie występuje w Polsce w ogóle w stanie dzikim, jest hodowana. W sztuce kulinarnej najczęściej jest gotowana i duszona, ponieważ jest twardsza od wersji białej. Mięknie pod wpływem soli, więc w ten sposób można ją przygotować do dalszej obróbki jeśli chcemy ją zjeść na surowo. Ciekawostka: z ekstraktu z liści czerwonej kapusty robi się barwnik E163, który jest dodawany.


INFORMACJE

Ile kalorii ma Kapusta modra? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 31
  • IG: 15
  • Białko: 1,43 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 27 mg 
  • Węglowodany łącznie: 7,37 g Cukry: 3,83 g 
  • Błonnik: 2,1 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,16 g
    • Nasycone: 0,021 g
    • Mono-nienasycone: 0,012 g
    • Poli-nienasycone: 0,08 g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 1116 μg
  • C: 57 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,11 mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: 0,209 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 670 μg
  • Niacyna: 0,418 mg
  • Kwas foliowy: 18 μg
  • Wapń: 45 mg
  • Żelazo: 0,8 mg
  • Magnez: 16 mg
  • Fosfor: 30 mg
  • Cynk: 0,22 mg
  • Miedź: 0,017 mg
  • Mangan: 0,243 mg
  • Potas: 243 mg


Ile waży Kapusta modra? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 120 g Łyżka: 15 g   Sztuka: 2000 g               Liść: 45 g Obrana sztuka: 1750 g

Kapusta modra

Kapusta modra