kurka



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
38
1,9%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
3,1g
1,6%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Kurka, a właściwie pieprznik jadalny znana jest powszechnie od XIX wieku. Ten grzyb występował w polskim piśmiennictwie pod nazwami: lisiec, pieprznik gąska, pieprznik pospolity czy kurek. Jest to bardzo smaczny grzyb jadalny, który wystepuje w całej Europie i Azji Północnej oraz Australii. Najczęściej spotyka się go pod świerkami wśród mchów na piaszczystych glebach. Grzyby są małe o wyraźnym smaku i aromacie. Nadają się idealnie do smażenia (najlepiej krótkiego, żeby nie stwardniały za bardzo), duszenia, marynowania (choć ma na to za mało śluzu). Nie nadają się za to do suszenia.


> PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma kurka? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 38
  • IG: b/d
  • Białko: 1,5 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 9 mg 
  • Węglowodany łącznie: 3,1 g Cukry: 1,2 g 
  • Błonnik: 3,8 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,5 g
    • Nasycone: b/d g
    • Mono-nienasycone: b/d g
    • Poli-nienasycone: b/d g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 0 μg
  • C: 0 mg
  • D: 5,3 μg
  • E: 0 mg
  • B1: 0,02 mg
  • B2: 0,22 mg
  • B6: 0,04 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 0 μg
  • Niacyna: 4,09 mg
  • Kwas foliowy: 2 μg
  • Wapń: 15 mg
  • Żelazo: 3,47 mg
  • Magnez: 13 mg
  • Fosfor: 57 mg
  • Cynk: 0,71 mg
  • Miedź: 0,35 mg
  • Mangan: 0,29 mg
  • Potas: 506 mg


Ile waży kurka? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 100 g Łyżka: 5 g   Sztuka: 6 g                  

Czy kurka jest bezpieczna w ciąży?

Zaleca się w ciąży!
Kurka poza standardowym zestawem mikroelementów które posiadają grzyby - witaminy z grupy B, niacyna, selen - zawiera równiez dużo betakarotenu.

kurka

kurka