kurka



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
38
1,9%
Bialko
1,5g
1%
Weglow...
3,1g
1,6%
Tluszcze
0,5g
0,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Kurka, a właściwie pieprznik jadalny znana jest powszechnie od XIX wieku. Ten grzyb występował w polskim piśmiennictwie pod nazwami: lisiec, pieprznik gąska, pieprznik pospolity czy kurek. Jest to bardzo smaczny grzyb jadalny, który wystepuje w całej Europie i Azji Północnej oraz Australii. Najczęściej spotyka się go pod świerkami wśród mchów na piaszczystych glebach. Grzyby są małe o wyraźnym smaku i aromacie. Nadają się idealnie do smażenia (najlepiej krótkiego, żeby nie stwardniały za bardzo), duszenia, marynowania (choć ma na to za mało śluzu). Nie nadają się za to do suszenia.


PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma kurka? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 38
  • IG: b/d
  • Białko: 1,5 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 9 mg 
  • Węglowodany łącznie: 3,1 g Cukry: 1,2 g 
  • Błonnik: 3,8 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,5 g
    • Nasycone: b/d g
    • Mono-nienasycone: b/d g
    • Poli-nienasycone: b/d g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 0 μg
  • C: 0 mg
  • D: 5,3 μg
  • E: 0 mg
  • B1: 0,02 mg
  • B2: 0,22 mg
  • B6: 0,04 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 0 μg
  • Niacyna: 4,09 mg
  • Kwas foliowy: 2 μg
  • Wapń: 15 mg
  • Żelazo: 3,47 mg
  • Magnez: 13 mg
  • Fosfor: 57 mg
  • Cynk: 0,71 mg
  • Miedź: 0,35 mg
  • Mangan: 0,29 mg
  • Potas: 506 mg


Ile waży kurka? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 100 g Łyżka: 5 g   Sztuka: 6 g                  

kurka

kurka