Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
44
2,2%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
9,6g
4,8%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
Nektarynka (Prunus persica var. nucipersica) to właściwie odmiana brzoskwini, od której różni się tym, że ma gładką skórkę. Przez wiele lat zastanawiano się jak powstała nektarynka. Różne teorie głosiły, że jest to dzieło człowieka i powstała przez skrzyżowanie brzoskwini z innym owocem. Późniejsze badania genetyczne sugerują, że nektarynka mogła powstać samoistnie.
Uprawiana jest we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Chile oraz w Południowej Afryce.
Należy pamiętać, że nektarynka ma tym więcej witam i minerałów czym jest bardziej dojrzała. Ma właściwości lekko przeczyszczające, wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Ma też dużo beta-karotenu i magnezu. Jeśli kupicie niezbyt dojrzałą nektarynkę to wystarczy zostawić ją na kilka dni w temperaturze pokojowej. Trzeba jednak uważać, bo przy sporej wilgotności powietrza szybko pleśnieje.
W sztuce kulinarnej używa się jej do ciast, deserów (zwłaszcza lodowych), dżemów, konfitur oraz do wyrobu lodów.