papryka Bell czerwona Wartości odżywcze i kalorie (na 100g) kCal 24 1,2% Bialko 1,1g 0,7% Weglow... 3,9g 2% Tluszcze 0,4g 0,7% * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal Wszystkie papryki pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej. Obecnie to warzywo jest rozpowszechnione na całym świecie i występuje w ponad 2000 gatunków. W Polsce uprawiana najczęściej jest Capsicum annuum - czyli słodka papryka w kształcie dzwonu, od którego wzięła się jej angielska nazwa Bell. W Polsce mówi się o niej po prostu: papryka lub papryka zwyczajna. Występuje ona w 4 kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym i czerwonym. Kazdy z nich różni się nieznacznie smakiem i kalorycznością i dość znacznie wartościami odżywczymi. Niezależnie od koloru papryka ma nawet więcej witaminy C niż cytryna i zdecydowanie mniej jej traci w procesie obróbki termicznej. Czerwona dodatkowo zawiera dużo beta-karotenu, oraz witaminy A - więc wspomaga wzrok i dobrą opaleniznę. Zawarta zaś w niej witamina C połączona z rutyną dobrze działa na skórę i naczynia krwionośne. Papryka doskonale sprawdza się na surowo, smażona, pieczona i grillowana jako uzupełnienie wielu dań lub nawet główny składnik. Z czerwonej robi się także ajwar. PRZEPISY Ciastka ryżowe to bardzo zła nazwa - kojarzy się zupełnie z czymś innym. Dla mnie jest to coś w stylu grubego ryżowego makaronu lub ryżowa wersja polskich kopytek. W każdym razie ich oryginalna nazwa to w tłumaczeniu na polski właśnie ciastka, więc taka nazwa zostaje. Gotuje się je kilka minut w wodzie i są gotowe. Teraz wystarczy do nich zrobić tylko dobry sos w azjatyckim stylu ;) 368 Ciastka ryżowe z azjatyckim sosem Smoothie mogą nie tylko być z owoców, świetnie smakują też z warzyw. Jeśli do takich nie jesteście przekonani to na początek polecam właśnie to smoothie. To bezpiecznie połączenie pomidorów, papryki i sałaty. Smakuje podobnie do soku pomidorowego z dodatkiem chili a jednak ma w sobie o wiele więcej wartości odżywczych i witamin. 1819 Smoothie pomidorowo-paprykowe z sałatą Proste i szybkie danie z woka, które wygląda niecodziennie. Głównie składniki są czarne, albo raczej tak czarne jak to tylko w naturze jest możliwe. Połączenie smakowe dosyć klasyczne, ale je się również oczami ;) 184 Wok na czarno W mojej kuchni pieczona papryka pojawia się zazwyczaj nadziewana mięsem mielonym z różnymi dodatkami. Tym razem czas na wersję wegetariańską ;) Papryka została nadziana mieszanką ugotowanego ryżu i pieczarek. Wszystko przesycone jest delikatnym smakiem parmezanu i wzmocnione małą ilością przypraw. 16318 Pieczona papryka nadziewana ryżem, pieczarkami i parmezanem INFORMACJE Ile kalorii ma papryka Bell czerwona? Jaki ma indeks glikemiczny? Kalorie: 24 IG: 15 Białko: 1,1 g Cholesterol: 0 mg Sód: 3 mg Węglowodany łącznie: 3,9 g Cukry: 0,2 g Błonnik: 1,7 g Tłuszcz łącznie: 0,4 g Nasycone: 0,1 g Mono-nienasycone: 0 g Poli-nienasycone: 0,2 g Trans: 0 g Witaminy A: 449 μg C: 122,4 mg D: 0 μg E: 2,46 mg B1: 0,03 mg B2: 0,1 mg B6: 0,38 mg B12: 0 μg Mikroelementy β-karoten: 2690 μg Niacyna: 1,36 mg Kwas foliowy: 44,2 μg Wapń: 11 mg Żelazo: 0,5 mg Magnez: 9 mg Fosfor: 26 mg Cynk: 0,22 mg Miedź: 0,07 mg Mangan: 0,09 mg Potas: 217 mg Ile waży papryka Bell czerwona? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy Sztuka: 220 g Plasterek: 12 g