Pieczarka



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
15
0,8%
Bialko
2,4g
1,6%
Weglow...
0,5g
0,2%
Tluszcze
0,4g
0,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Pieczarka (Agaricus L) to w zasadzie rodzaj grzybów z rodziny pieczarkowatych, który obejmuje około 100 gatunków. My jednak rozumiemy to słowo jako pieczarkę dwuzarodnikową (Agaricus bisporus), która bardzo rzadko występuje w Polsce w stanie naturalnym, ale jest powszechnie hodowana i sprzedawana, czyli jest największa szansa, że pojawi się w waszej kuchni. Niedawno naukowcy z kilku krajów obalili mit o małej przydatności grzybów dla naszego organizmu. Okazuje się, że pieczarki działają antynowotworowo, więc warto dodać je do naszej diety.


> PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma Pieczarka? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 15
  • IG: 36
  • Białko: 2,4 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 5 mg 
  • Węglowodany łącznie: 0,5 g Cukry: 0 g 
  • Błonnik: 1,8 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,4 g
    • Nasycone: 0,1 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0,2 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 2 μg
  • C: 4,5 mg
  • D: 1,73 μg
  • E: 0,1 mg
  • B1: 0,02 mg
  • B2: 0,53 mg
  • B6: 0,04 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 9 μg
  • Niacyna: 4,28 mg
  • Kwas foliowy: 26,7 μg
  • Wapń: 10 mg
  • Żelazo: 0,8 mg
  • Magnez: 11 mg
  • Fosfor: 147 mg
  • Cynk: 0,42 mg
  • Miedź: 0,36 mg
  • Mangan: 0,05 mg
  • Potas: 257 mg


Ile waży Pieczarka? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 25 g                  

Czy Pieczarka jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść!

Pieczarka

Pieczarka

Pieczarka