pietruszka Wartości odżywcze i kalorie (na 100g) kCal 36 1,8% Bialko 3g 2% Weglow... 6,3g 3,2% Tluszcze 0,8g 1,3% * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to roślina z gatunku selerowatych i występuje obecnie w zasadzie na całym świecie. Od dawna jest obecne w naszej kuchni, ale jest warzywem mocno niedocenianym (choć obecnie mocno się to zmienia). Obecnie badania wykazują, że korzeń pietruszki zawiera dużo flawonoidów i soli mineralnych, ale także apiol i mirystycyne, które wykazują działania narkotyczne. W związku z tym pietruszka została w Rosji wciągnięta na listę warzyw, których nie wolno uprawiać i sprzedawać. Korzeń pietruszki stanowi część włoszczyzny i jest podstawą wielu zup. Obecnie używa się też pieczonej pietruszki jako dodatku do dań głównych, oraz jako składnika dań wegetariańskich. Można ją z powodzeniem stosować tam, gdzie używana jest marchewka a nie oczekujemy po daniu słodkiego smaku. PRZEPISY Jest to nieco odmienna ale bardzo odżywcza wersja ukraińskiego barszczu. Moja propozycja składa się tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy kolor. Podczas odgrzewania starajcie się nie zagotowywać zupy bo będzie traciła kolor. Podany czas nie uwzględnia moczenia ciecierzycy (najlepiej moczyć ją przez noc dzień przed gotowaniem). 5542 Barszcz ukraiński z ciecierzycą W szczycie warzywnego sezonu warto pokusić się o przygotowanie pysznej, jarzynowej zupy. Brokuły, kalarepa, marchewka, pietruszka, młode ziemniaczki... Ja stosuję minimum dodatków - tylko vegeta nature, bez śmietany czy innych przypraw. 4733 Zupa jarzynowa z brokułami Jarmuż to wyjątkowo zdrowe warzywo. Kiedyś było bardzo popularne w Polsce, a teraz powoli wraca do łask. Można na przykład zrobić z niego taką prostą zupę jarzynową. Ma dużo witamin, jest pożywna a do tego po prostu smaczna. 4402 Zupa jarzynowa z jarmużem Pyszna, rozgrzewająca i zdrowa zupa z mnóstwem witamin i składników odżywczych postawi na nogi niejednego. Idealna na zimowe i wczesnowiosenne obiady. Nawet jako pojedyncze danie nasyci nas bogactwem smacznych warzyw. 1978 Zupa warzywna z jarmużem i kaszą jaglaną INFORMACJE Ile kalorii ma pietruszka? Jaki ma indeks glikemiczny? Kalorie: 36 IG: b/d Białko: 2,97 g Cholesterol: 0 mg Sód: 56 mg Węglowodany łącznie: 6,33 g Cukry: 0,85 g Błonnik: 3,3 g Tłuszcz łącznie: 0,79 g Nasycone: 0,132 g Mono-nienasycone: 0,295 g Poli-nienasycone: 0,124 g Trans: b/d g Witaminy A: 8424 μg C: 133 mg D: 0 μg E: 0,75 mg B1: b/d mg B2: b/d mg B6: 0,09 mg B12: 0 μg Mikroelementy β-karoten: 5054 μg Niacyna: 1,313 mg Kwas foliowy: 152 μg Wapń: 138 mg Żelazo: 6,2 mg Magnez: 50 mg Fosfor: 58 mg Cynk: 1,07 mg Miedź: 0,149 mg Mangan: 0,16 mg Potas: 554 mg Ile waży pietruszka? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy Sztuka: 100 g