Pigwa



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
57
2,8%
Bialko
0,4g
0,3%
Weglow...
15,3g
7,6%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) to gatunek z rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, ale jest też uprawiana w Polsce a jej zbiory przypadają na wczesną jesień. Dzięki zawartości pektyn, garbników, kwasów organicznych, witamin z grupy C i B, oraz wapnia, potasu, żelaza i miedzi działa bardzo dobrze na nasz układ odpornościowy. Pigwa ma cierpkie i twarde owoce dlatego też w zasadzie nie jest jedzona bez obróbki. Najczęściej używa się jej do nalewek, win czy syropów, ale świetnie sprawdza się też jako dodatek do dżemów i konfitur. Można ją tez jeść jako główny składnik deseru, np. po upieczeniu.


INFORMACJE

Ile kalorii ma Pigwa? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 57
  • IG: 35
  • Białko: 0,4 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 4 mg 
  • Węglowodany łącznie: 15,3 g Cukry: b/d g 
  • Błonnik: 1,9 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,1 g
    • Nasycone: 0,01 g
    • Mono-nienasycone: 0,036 g
    • Poli-nienasycone: 0,05 g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 40 μg
  • C: 15 mg
  • D: b/d μg
  • E: b/d mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: 0,04 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: b/d μg
  • Niacyna: 0,2 mg
  • Kwas foliowy: 3 μg
  • Wapń: 11 mg
  • Żelazo: 0,7 mg
  • Magnez: 8 mg
  • Fosfor: 17 mg
  • Cynk: 0,04 mg
  • Miedź: 0,13 mg
  • Mangan: b/d mg
  • Potas: 197 mg


Ile waży Pigwa? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 155 g                 Obrana sztuka: 135 g

Czy Pigwa jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść!

Pigwa

Pigwa