Pomarańcza



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
47
2,4%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
11,8g
5,9%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Pomarańcza to w zasadzie nazwa zwyczajowa. Mieści się w niej wiele różnych gatunków, w tym najpopularniejsza pomarańcza chińska (tą właśnie najczęściej spotyka się w sklepach). Uprawiana jest już od ponad 4000 lat. Obecnie nie tylko w Azji, także w Europie i głownie w Brazylii. Pomarańcze mają smak słodko-kwaśny i są powszechnie stosowane w sztuce kulinarnej. Skórki używane są do ciast i deserów, miąższ może być jedzony na surowo, ale także pojawia się w ciastach, deserach, dżemach i marmoladach, towarzyszy też mięsom i warzywom w daniach wytrawnych. Nie zapominajmy także o soku ;) Pomarańcze są bogate w witaminy i składniki odżywcze - głównie w witaminę C.


PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma Pomarańcza? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 47
  • IG: 44
  • Białko: 0,94 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 0 mg 
  • Węglowodany łącznie: 11,75 g Cukry: 9,35 g 
  • Błonnik: 2,4 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,12 g
    • Nasycone: 0,015 g
    • Mono-nienasycone: 0,023 g
    • Poli-nienasycone: 0,025 g
    • Trans: b/d g 


Witaminy

  • A: 225 μg
  • C: 53,2 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,18 mg
  • B1: b/d mg
  • B2: b/d mg
  • B6: 0,06 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 71 μg
  • Niacyna: 0,282 mg
  • Kwas foliowy: 30 μg
  • Wapń: 40 mg
  • Żelazo: 0,1 mg
  • Magnez: 10 mg
  • Fosfor: 14 mg
  • Cynk: 0,07 mg
  • Miedź: 0,045 mg
  • Mangan: 0,025 mg
  • Potas: 181 mg


Ile waży Pomarańcza? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

      Sztuka: 300 g                 Obrana sztuka: 220 g

Pomarańcza

Pomarańcza

Pomarańcza