rabarbar



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
9
0,4%
Bialko
0,4g
0,3%
Weglow...
1,1g
0,6%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Rabarbar to znana w Polsce roślina z gatunku bylin. Jest często uprawiana w przydomowych ogródkach i na działkach, ale też można ją spotkać rosnącą dziko na łąkach. Przywędrował do nas z Azji Środkowej i Bułgarii. Jest źródłem witam A, C, E oraz potasu, błonnika i folianów. Niestety zawiera dużo kwasu szczawiowego, ktory wypłukuje wapno z organizmu i tworzy szczawian wapnia, który może prowadzić do powstania kamieni. Z tego powodu niestety trzeba uniknąć pokusy, żeby rabarbar stał się jednym z głównych składników naszej diety. A pokusa jest tym większa, że ma świeży, orzeźwiający i lekko kwaskowaty smak i tylko 9 kalorii na 100g.


> PRZEPISY

INFORMACJE

Ile kalorii ma rabarbar? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 9
  • IG: b/d
  • Białko: 0,4 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 2 mg 
  • Węglowodany łącznie: 1,1 g Cukry: 0,4 g 
  • Błonnik: 2,6 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,1 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 8 μg
  • C: 7,2 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,14 mg
  • B1: 0,02 mg
  • B2: 0,02 mg
  • B6: 0,02 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 49 μg
  • Niacyna: 0,09 mg
  • Kwas foliowy: 5,6 μg
  • Wapń: 42 mg
  • Żelazo: 0,5 mg
  • Magnez: 10 mg
  • Fosfor: 10 mg
  • Cynk: 0,1 mg
  • Miedź: 0,04 mg
  • Mangan: 0,13 mg
  • Potas: 109 mg


Ile waży rabarbar? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 130 g     Sztuka: 120 g   Plasterek: 3 g              

Czy rabarbar jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść!

rabarbar

rabarbar