seler naciowy



Wartości odżywcze i kalorie (na 100g)
kCal
11
0,5%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
1,5g
0,8%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal

Seler naciowy (Apium graveolens) to warzywo znane ludzkości od bardzo dawna - a dokładnie od czasów starożytnego Egiptu. Pochodzi z Eurazji i rośnie dziko w słonych glebach przy wybrzeżach. Seler naciowy jest blisko spokrewniony z pietruszką i podobnie jak ona zawiera dużo witamin B, E oraz mikroelementów: cynk, wapń, potas oraz fosforu, którego ma najwięcej ze wszystkich warzyw korzeniowych. Działa pozytywnie na ciśnienie krwi i układ nerwowy. Wierzy się też, że pozytywnie wpływa na libido, ale nie potwierdziły tego badania naukowe. W kuchni występuje zarówno w postaci surówej jak i duszonej czy gotowanej. Dobrze sprawdza się w daniach typu strir fry gdzie pozostaje chrupiący i pełen smaku.


INFORMACJE

Ile kalorii ma seler naciowy? Jaki ma indeks glikemiczny?


  • Kalorie: 11
  • IG: b/d
  • Białko: 0,8 g 
  • Cholesterol: 0 mg Sód: 50 mg 
  • Węglowodany łącznie: 1,5 g Cukry: 0,3 g 
  • Błonnik: 1,4 g 
  • Tłuszcz łącznie: 0,2 g
    • Nasycone: 0 g
    • Mono-nienasycone: 0 g
    • Poli-nienasycone: 0 g
    • Trans: 0 g 


Witaminy

  • A: 8 μg
  • C: 2,7 mg
  • D: 0 μg
  • E: 0,16 mg
  • B1: 0,03 mg
  • B2: 0,06 mg
  • B6: 0,07 mg
  • B12: 0 μg


Mikroelementy

  • β-karoten: 48 μg
  • Niacyna: 0,4 mg
  • Kwas foliowy: 12,8 μg
  • Wapń: 33 mg
  • Żelazo: 0,3 mg
  • Magnez: 10 mg
  • Fosfor: 21 mg
  • Cynk: 0,14 mg
  • Miedź: 0,03 mg
  • Mangan: 0,11 mg
  • Potas: 256 mg


Ile waży seler naciowy? Poniżej popularne jednostki w przeliczeniu na gramy

Szklanka: 80 g Łyżka: 12 g Łyżeczka: 4 g Sztuka: 40 g                  

Czy seler naciowy jest bezpieczna w ciąży?

Można jeść!

seler naciowy

seler naciowy

seler naciowy