Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Sos pomidorowy podstawowy - Milion smaków
Sos pomidorowy podstawowy
Pyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-08-04 18:48:05
Liczba wyświetleń: 5426

Pizza razowa z kurkami - Milion smaków
Pizza razowa z kurkami
Pyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-08-04 18:56:30
Liczba wyświetleń: 1778

Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą - Milion smaków
Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą
To danie powstało, gdy któregoś wieczoru naszła mnie ochota na przygotowanie kolacji - ale nie byle jakiej. Miało być ciekawie, lekko (w miarę :) ) a jednocześnie szybko (również w miarę :) ). Słone tarty doskonale urozmaicają często monotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach.
W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-01-03 18:07:29
Liczba wyświetleń: 5869

Pizza orkiszowa Marakesz - Milion smaków
Pizza orkiszowa Marakesz
Jak na prawdziwą miłośniczkę pizzy przystało mam nie jedno swoje ulubione ciasto i nie jeden zestaw ulubionych dodatków. W końcu nikt nie lubi monotonii ;)
Zdecydowanie najczęściej wykorzystuję przepis na ciasto pełnoziarniste co usprawiedliwia zjedzenie jeszcze jednego kawałka więcej - bo przecież to zdrowa pizza - przepis oczywiście znajdziecie na blogu.
Alternatywą dla tej wersji jest ciasto orkiszowe. W przeciwieństwie do pełnoziarnistego, które jest miękkie (i to przez wiele godzin po upieczeniu), ciasto orkiszowe jest bardziej chrupiące. Wypróbujcie koniecznie z dodatkiem serów, pomidorków i rukoli.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-01-23 20:38:13
Liczba wyświetleń: 1928

Muszle szpinakowe - Milion smaków
Muszle szpinakowe
Uwielbiam połączenie szpinaku z serem pleśniowym i ricottą. Tak przygotowana masa nie potrzebuje już wielu dodatków. Jeżeli chcecie przygotować obiad, który nie tylko będzie smaczny i zdrowy ale również będzie cieszył oko przygotujcie makaron muszle nadziewany pyszną masą szpinakowo-serową z dodatkiem pomidorowego sosu. Dodatkowym atutem tego dania jest możliwość przygotowania do wcześniej - przed podaniem wystarczy włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-12-24 14:48:43
Liczba wyświetleń: 4247

Bakłażan po florencku - Milion smaków
Bakłażan po florencku
Pyszna i lekka zapiekanka z bakłażana, mozzarelli i parmezanu z sosem pomidorowym.
Uwaga: bakłażan, nazywany również psianką podłużną lub gruszką miłosną uważany jest za afrodyzjak :)

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-03-23 17:38:06
Liczba wyświetleń: 2906

Wiatraczki serowo-pomidorowe - Milion smaków
Wiatraczki serowo-pomidorowe
Wyglądają naprawdę wspaniale a smakują jeszcze lepiej zwłaszcza świeżo upieczone. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na domówce ale również zapakowane na drugie śniadanie do pracy.
Nad przygotowaniem tych wiatraczków trochę się napracujecie ale jeżeli macie trochę wolnego czasu - naprawdę warto. Ciasto drożdżowe wzbogacone zostało dodatkiem posiekanej mozzarelli a jako nadzienie wykorzystany został szybki pomidorowy sos i starty parmezan.
Uwaga: przepis na dużą, "imprezową" porcję.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-12-04 20:37:01
Liczba wyświetleń: 2223

Pomidorowo-serowa cukinia ze szpinakiem - Milion smaków
Pomidorowo-serowa cukinia ze szpinakiem
Wspaniała zapiekanka, którą pokocha każdy miłośnik serów, których mamy tu trzy rodzaje.Jednak główną część dania stanowią warzywa: pieczona cukinia wraz ze świeżymi pomidorami oraz doprawiony cebulą i czosnkiem szpinak. Całość składa się na pełną zdrowia i smaku mieszankę.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-09-01 21:49:13
Liczba wyświetleń: 761

Kiełbasa duszona z pięcioma gatunkami papryk - Milion smaków
Kiełbasa duszona z pięcioma gatunkami papryk
Jeśli lubicie ostre dania to może się wam spodobać. Danie przypomina w swojej prostocie popularne leczo, ale główną rolę odgrywają w nim papryki, takie jak naga jolokia (ghost pepper), habanero, birds eye i cayenne.
Danie jest bardzo ostre, ale wyraźnie czuć w nim owocową nutę różnych papryk, zwyczejnej kiełbasy, oraz charakterystyczne chorizzo.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-01-17 21:19:22
Liczba wyświetleń: 1177

Pałki kurczaka panierowane a'la KFC - Milion smaków
Pałki kurczaka panierowane a'la KFC
Co jakiś czas każdego z nas nachodzi ochota na danie typu Fast Food. Wiadomo, że nie do końca zdrowe, że nie wiadomo, z jakich produktów robione, itd. No cóż, zawsze możemy poradzić sobie sami. Na przykład zrobić pałki z kurczaka w stylu KFC. Będziemy wiedzieć jakie składniki zostaną użyte i że na pewno smażone były na świeżym oleju.
Satysfakcja z rezultatów w kuchni też gwarantowana. A fast food raz na jakiś czas nie jest przecież taki zły ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-02-12 09:07:37
Liczba wyświetleń: 28833