Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem - Milion smaków
Brukselka smażona z kasztanami i boczkiem
Jeśli chodzi o brukselkę to w zasadzie nikt nie jest w stosunku do niej obojętny. Niektórzy ją uwielbiają, niektórzy naprawdę nie lubią jej charakterystycznego smaku.
Tym drugim również polecam spróbować tego przepisu. Połączenie brukselki, boczku, kasztanów w sosie z masła i wina daje niespodziewanie ciekawe połączenie smaków, które przypadnie do gustu nawet osobom brukselko sceptycznym.
A warto, bo brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-12-07 10:45:29
Liczba wyświetleń: 2432

Brukselka gotowana - Milion smaków
Brukselka gotowana
Nie wszyscy za nią przepadają ale ja jestem wielką fanką tych małych, zielonych kapustek. Brukselka wraca do łask w wielu polskich domach i bardzo dobrze bo to prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych. Dobrze zrobiona nie będzie ani gorzka, ani twarda.
Nieodłącznym towarzystwem dla gotowanej brukselki jest podsmażona na masełku, lekko chrupiąca tarta bułka. Ta z kolei do najzdrowszych nie należy ale naprawdę nie mogłam się powstrzymać... ;)
Brukselka będzie dobrze pasować do wszelkich dań mięsnych ale również do sadzonego jajka z ziemniaczkami.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-10-26 21:45:48
Liczba wyświetleń: 22508

Brukselka z jajkiem sadzonym - Milion smaków
Brukselka z jajkiem sadzonym
Znudzeni kanapkami na śniadanie? Na naszym blogu znajdziecie sporo pomysłów jak kulinarnie urozmaicić poranek. Jednym z nich jest podsmażona na patelni brukselka z dodatkiem cebulki podana z sadzonym jajem. Takie śniadanie zapewnia ogromną porcję wartości odżywczych gdyż brukselka bogata jest w całą masę witamin i minerałów, wzmacnia naszą odporność a do tego jest niskokaloryczna.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-10-15 21:54:54
Liczba wyświetleń: 3351

Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim - Milion smaków
Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim
Nikogo nie trzeba przekonywać, że produkty gotowane na parze nie tylko zachowują więcej wartości odżywczych ale również smakują jakby... pełniej.
Do gotowania na parze nadają się nie tylko warzywa ale również mięso. Polecam pierś z indyka gotowaną na parze z kozim serem podawaną z brukselką.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-03-23 20:06:36
Liczba wyświetleń: 5134

Sałatka z cieciorką i boczkiem - Milion smaków
Sałatka z cieciorką i boczkiem
Nietypowe połączenie o wyjątkowym smaku. Sycąca cieciorka w towarzystwie świeżych warzyw lekko podsmażonych na patelni, żeby wydobyć głębię ich smaku potrafi umilić dzień.
A do tego chrupiące chipsy z boczku - no cóż, miało być smacznie, a nie lekko i zdrowo ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-10-26 17:45:05
Liczba wyświetleń: 1488

Zupa krem z brukselki - Milion smaków
Zupa krem z brukselki
Tak, wiem, że nie wszyscy ją lubicie. Brukselka cieszy się złą sławą wśród dużej części społeczeństwa kojarzona z czymś niedobrym i gorzkim z dzieciństwa. Pora ją odczarować bo ma całą masę witamin a odpowiednio przygotowana będzie bardzo smaczna. U mnie dziś brukselka występuje jako główny składnik gęstego, zimowego kremu. Prosta do przygotowania, cudownie rozgrzeje w chłodne dni.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2018-05-25 09:30:40
Liczba wyświetleń: 626

Pieczony bażant nadziewany wątróbką i wołowiną - Milion smaków
Pieczony bażant nadziewany wątróbką i wołowiną
Bażant mimo, że jest jednym z największych polnych ptaków Europy jest dość mały. Dorosła sztuka waży niewiele więcej niż kilogram. Z tego powodu najlepiej przyrządzić go w wersji nadziewanej, żeby daniem mogły najeść się aż 4 osoby.
Trudno go dostać, bo występuje w Polsce tylko w stanie dzikim, więc trafia się tylko w nielicznych sklepach z dziczyzną. Szkoda, bo to dobre i zdrowe mięso, które kiedyś było powszechne na polskich stołach.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-02-28 23:52:49
Liczba wyświetleń: 3811

Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną - Milion smaków
Brukselka zapiekana z kaszą jaglaną
Brukselka może i nie ma wielu wielbicieli ale ja zdecydowanie do nich należę. Zwłaszcza w sezonie gdy brakuje świeżych warzyw warto pokusić się o przygotowanie czegoś smacznego z jej wykorzystaniem bo dostarczy nam wielu cennych fitoskładników.
Poniżej znajdziecie przepis na brukselkę zapiekaną z kaszą jaglaną i żółtym serem, którego dodatek przyjemnie urozmaica surowy warzywno-kaszowy smak.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2015-04-11 19:35:27
Liczba wyświetleń: 2823

Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami - Milion smaków
Gęś pieczona z kasztanami i jabłkami
Gęś z jabłkami to klasyczny przepis kuchni polskiej. Ciekawym urozmaiceniem jest gęś pieczona z kasztanami jadalnymi i jabłkami. Mięso zyskuje delikatny posmak kasztanów i charakterystyczny aromat jabłek.
Gęś pieczona w ten sposób jest miękka i wilgotna i doskonale nadaje się na weekendowy obiad.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-12-07 18:22:11
Liczba wyświetleń: 3323

Tagliatelle alla carbonara - Milion smaków
Tagliatelle alla carbonara
Spaghetti alla carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Mi osobiście smakuje lepiej z makaronem tagliatelle - jeśli nie jedliście spróbujcie tej wersji.
Nie byłbym sobą gdyby do składu klasyki nie trafił jakiś dodatek - tym razem jest to czosnek, który świetnie podkreśla smak boczku, jajka i parmezanu.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-03-11 12:51:26
Liczba wyświetleń: 4285