Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Muffinki czekoladowo-bananowe - Milion smaków
Muffinki czekoladowo-bananowe
Szybki i prosty deser przygotowany z łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się idealnie kiedy nie mamy czasu na długie pieczenie i zostały nam bardzo dojrzałe banany.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-11-15 18:55:43
Liczba wyświetleń: 998

Fit muffinki z jabłkami - Milion smaków
Fit muffinki z jabłkami
Hej miłośnicy muffinek! Przychodzę dziś do Was z nowym przepisem na mega proste muffinki (wystarczy wymieszać składniki!), którymi możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia i potraktować jako zdrową przekąskę. Dodatkowym bonusem jest fakt, że muffinki pozostają przyjemnie wilgotne przez kilka dni więc śmiało przygotujcie większą porcję.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2023-01-13 16:23:27
Liczba wyświetleń: 208

Muffinki marchewkowe z korzenną nutą - Milion smaków
Muffinki marchewkowe z korzenną nutą
Czy słodkie przysmaki mogą być jednocześnie zdrowe i lekkie? Oczywiście - wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Aromatyczne, marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco.
Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta.
A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką na torcie :)

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-05-16 23:05:09
Liczba wyświetleń: 1813

Mini-tarty z pieczonymi buraczkami - Milion smaków
Mini-tarty z pieczonymi buraczkami
Ten pomysł, podejrzany na blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne.
Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry.
Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-10-21 21:15:46
Liczba wyświetleń: 669

Czekoladowo-amarantusowe muffinki z malinami - Milion smaków
Czekoladowo-amarantusowe muffinki z malinami
Puszyste czekoladowe muffinki ze świeżymi malinami i posmakiem amarantusowym. Amarantus zastępujący tu tradycyjną mąkę pszenną to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Posiada bardzo wysoką wartość odżywczą i cenne właściwości dietetyczne. Jego dodatek sprawia, że danie zyskało na jakości, ale też smaku. Muffinki idealnie sprawdzają się jako pożywna przekąska w ciągu dnia i zdrowszy zamiennik przetworzonych słodyczy.
Przepis z moimi modyfikacjami został zaczerpnięty z bloga thebodynaturally.blogspot.com.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-09-04 21:21:47
Liczba wyświetleń: 1936

Szarlotka bezglutenowa - Milion smaków
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka w wersji fit. Jej większą część stanowi mieszanka jabłek i różnego rodzaju ulubionych bakalii. U mnie są to: migdały, orzechy, pestki słonecznika oraz płatki migdałowe. Warstwa ciasta jest nie za gruba i zrobiona ze zdrowych rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i orkiszowej, a smaku całości dodaje oczywiście cynamon, którego nie mogło zabraknąć w połączeniu z jabłkami.
Przepis podpatrzony ze strony www.makelifefit.pl i zmodyfikowany na moje potrzeby.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-10-29 14:43:26
Liczba wyświetleń: 5065

Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe - Milion smaków
Śniadaniowe muffinki orzechowo-jabłkowe
Te rewelacyjne muffinki zapakujcie sobie na drugie śniadanie do pracy. Są bardzo pożywne, naszpikowane superskładnikami i smakują cudownie. Dodatek tartych jabłek dodaje im pulchności a orzechy i bakalie - smaku i wartości odżywczych. Ponadto żeby było zdrowiej mąkę pszenną wymieszałam z pełnoziarnistą.
Te muffinki nie tracą smaku nawet po kilku dniach więc możecie je śmiało upiec nawet na cały tydzień.
Jest to zmodyfikowana przeze mnie wersja przepisu z książki Elizy Mórawskiej "White plate - słodkie".

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2015-01-30 19:16:01
Liczba wyświetleń: 2327

Muffinki jabłkowo-gruszkowe bezglutenowe light - Milion smaków
Muffinki jabłkowo-gruszkowe bezglutenowe light
Muffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy.
Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie).

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-03-21 21:03:49
Liczba wyświetleń: 2451

Muffinki czekoladowe z malinami i wiśniami - Milion smaków
Muffinki czekoladowe z malinami i wiśniami
To dość klasyczne muffinki czekoladowe - proste i smaczne. Dzięki temu, że w składzie mają i maliny i wiśnie smakują świeżo i orzeźwiająco - bardzo dobrze pasuje do nich lekka kwaśność wiśni i słodkość malin (lepiej użyć dobrze dojrzałych).
Smacznego!

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2019-08-02 09:47:30
Liczba wyświetleń: 340

Muffiny z jagodami - Milion smaków
Muffiny z jagodami
Niebo w gębie w szczycie owocowego sezonu! Uwielbiam jagody, moim hitem są jagodzianki ale niestety wymagają one sporo pracy i czasu. Jeżeli szukacie czegoś szybszego i równie efektownego wypróbujcie te muffiny - robi się je naprawdę szybko a efekt jest zniewalający.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2016-07-28 21:32:54
Liczba wyświetleń: 549