Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Gulasz wołowy - Milion smaków
Gulasz wołowy
Jest to kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszny, rozgrzewający, dodający energii gulasz, który spokojnie można przygotować na kilka dni i odgrzewać w miarę potrzeby. Mięso wołowe, papryka, pomidory i ziemniaki wraz z przyprawami tworzą sycący posiłek w sam raz na tę porę roku.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-11-14 22:45:16
Liczba wyświetleń: 1720

Placki marchewkowe - Milion smaków
Placki marchewkowe
Uwielbiam placki - nie tylko ziemniaczane, ale także z innych warzyw lub różnych ich kompozycji. Placki z marchewki mają ten plus, że akurat marchewka smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Tak więc tą wersją placków można się delektować również wtedy kiedy nie są dostępne dynie czy kabaczki.
Jeśli lubicie placki ziemniaczane to te na pewno też przypadną wam do gustu.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-02-08 19:06:13
Liczba wyświetleń: 4600

Wołowina curry z ziemniakami z woka - Milion smaków
Wołowina curry z ziemniakami z woka
To efekt mojego pierwszego kuchennego spotkania z wokiem, muszę przyznać, że całkiem udany. Właściwie jedynym kłopotem w tej technice jest zmywanie bo wok niestety nie mieści się w mojej zmywarce ;)
Poza tym same zalety bo dania z woka robi się szybko, na niewielkiej ilości oleju a wychodzą bardzo delikatne i soczyste. Ja przyrządziłam obiad na bazie polędwicy wołowej z dodatkiem ziemniaków, cebuli i pysznych, odrobinę orientalnych sosów.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2015-01-11 14:38:20
Liczba wyświetleń: 4367

Placek po węgiersku - Milion smaków
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku wbrew nazwie prawdopodobnie wcale nie pochodzi z Węgier. Być może został tak nazwany ze względu na to, że gulasz, który zawiera jest robiony na wzór słynnego gulaszu węgierskiego. Inna teoria mówi, że przepis ten powstał w Słowacji, która wtedy była częścią Austrowęgier. Wersja słowacka jednak w gulaszu poza mięsem składa się głównie z musztardy i ogórków kiszonych, bez dodatku papryki.
Niezależnie od jego pochodzenia to danie jest już na dobre wpisane w polską tradycję kulinarną... i dobrze. To jedno z moich ulubionych dań ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-09-14 20:43:34
Liczba wyświetleń: 4624

Gulasz z dzika - Milion smaków
Gulasz z dzika
Gulasze z dziczyzny pojawiają się na naszym blogu co jakiś czas - dlatego, że bardzo lubimy tego typu potrawy i ciągle szukamy tego doskonałego gulaszu, który już zawsze będziemy robić.
W efekcie pojawiają się kolejne przepisy - jak ten - które wchodzą nam na stałe do naszej domowej "książki kucharskiej" ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2017-11-25 23:26:29
Liczba wyświetleń: 9249

Gulasz z koniny - Milion smaków
Gulasz z koniny
Konina to doskonałe mięso na gulasz - jest podobna w strukturze do wołowiny ale nieco słodsza, co doskonale pasuje do takiego dania - jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę, żeby stała się krucha. Przydaje się tutaj szybkowar ;)
Ten gulasz jest bardzo prosty, ale za to bardzo smaczny - świetnie się sprawdza w połączeniu z kaszą (gryczaną lub jęczmienną) oraz z plackami ziemniaczanymi.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2018-01-20 11:40:36
Liczba wyświetleń: 2829

Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką - Milion smaków
Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką
Są takie smaki, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią: zupa z dyni, marchewkowe ciasto czy właśnie jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Jabłka są o tyle wdzięcznym owocem, że można je wykorzystywać zarówno do ciast, jak i podwieczorków, czy dań wytrawnych. Moim jesiennym "comfort food" są zdecydowanie jabłka pieczone z kruszonką. Już sam ich zapach sprawia, że robię się głodna i potrafię pochłonąć naprawdę dużą porcję :)
Jabłka w tym przepisie zapiekłam z kruszonką wzbogaconą o płatki owsiane oraz orzechy. U mnie migdały i nerkowce ale możecie wykorzystać dowolne orzechy, jakie macie akurat w domu. Dla smakoszy - podajcie z kulką lodów lub bitą śmietaną.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2021-11-20 14:47:33
Liczba wyświetleń: 233

Gulasz z sarny na winie - Milion smaków
Gulasz z sarny na winie
Gdy w moim ulubionym mięsnym sklepie kupiłam ładny kawałek sarniej karkówki wybór padł na gulasz. Żeby dobrze uwydatnić delikatny smak dziczyzny, dodatków dajemy niewiele - cebula, czosnek, boczek, marchewka (można też dodać seler). Całość zalewamy wytrawnym, czerwonym winie, zostawiamy na ogniu i dusimy przez 3-4 h aż będzie bardzo miękkie. A potem delektujemy się rozpływającym się w ustach mięsem zagryzając świeżym pieczywem.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2015-08-02 21:44:50
Liczba wyświetleń: 19898

Gulasz wołowy z pomidorami - Milion smaków
Gulasz wołowy z pomidorami
Klasyczny intensywnie pomidorowy gulasz z wołowiny i warzyw. Doskonały w połączeniu z świeżym pieczywem. Warto przygotować większą porcję na kilka dni.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-08-15 18:09:09
Liczba wyświetleń: 4809

Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki - Milion smaków
Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki
To danie pochodzi z kuchni tureckiej, choć spotyka się je również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy.
Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw sezonowych w sosie (o różnym stopniu gęstości). Można też przygotować alternatywną wersję w piekarniku - taką jak ta ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2016-05-20 15:22:52
Liczba wyświetleń: 922