Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Kruszon z truskawkami - Milion smaków
Kruszon z truskawkami
Klasyczny kruszon w wersji sezonowej-truskawkowej. Kruche ciasto, truskawki i beza tworzą tu wyśmienite połączenie. Pomimo tego, że owoce podczas pieczenia robią się wodniste i ciasto nie wyrasta jak w oryginalnym kruszonie, idealnie sprawdzi się w letnie popołudnie tworząc domową słodką przekąskę.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2015-07-23 22:54:01
Liczba wyświetleń: 1955

Malinowa chmurka - Milion smaków
Malinowa chmurka
Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata.
Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com.
Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła.
Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-10-10 19:52:28
Liczba wyświetleń: 91920

Ciasto ze śliwkami i bezą - Milion smaków
Ciasto ze śliwkami i bezą
W szczycie śliwkowego sezonu nie może zabraknąć na Waszym stole ciasta z tym pysznym owocem - kruchy spód, budyń, świeże śliwki, chrupiąca beza i orzechy laskowe.
Ciasto nie jest trudne do przygotowania a za to niesamowicie smaczne. U mnie zniknęło w ciągu 3 dni a beza do samego końca była apetycznie chrupiąca.
Przepis pochodzi z bloga KwestiaSmaku.com

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-09-18 19:30:39
Liczba wyświetleń: 4951

Truskawkowa chmurka - Milion smaków
Truskawkowa chmurka
Ciasto na pokuszenie. Kolejne jego warstwy wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej.
Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2015-06-13 21:20:07
Liczba wyświetleń: 3313

Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką - Milion smaków
Kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Rabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców.
Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje on w kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść.
Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką.
Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie :)

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-05-10 18:46:52
Liczba wyświetleń: 8234

Kruszon z wiśniami - Milion smaków
Kruszon z wiśniami
Kruche ciasto z wiśniami pod bezową pierzynką sprawdzi się wspaniale na każdą okazję, a w szczególności w weekendowe popołudnie, kiedy chcemy przygotować coś smacznego dla najbliższych.
Ten prosty w wykonaniu przepis, bardzo często wykonywany w mojej rodzinie, na pewno Was nie zawiedzie.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-02-20 17:45:47
Liczba wyświetleń: 79637

Herbatnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia - Milion smaków
Herbatnikowe ciasto świąteczne bez pieczenia
Ciasto - rewelacja, zwłaszcza w okresie gorączkowych, świątecznych przygotowań, kiedy to piekarnik chodzi non stop i z niczym nie możemy zdążyć, jednocześnie próbując upichcić coś niebanalnego. To ciasto to idealny kompromis - proste do przygotowania (nie wymaga pieczenia!) i bardzo efektowne. Efekt końcowy jak z najlepszej cukierni.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2018-04-17 11:43:46
Liczba wyświetleń: 396

Bezowy tort dacquoise z daktylami - Milion smaków
Bezowy tort dacquoise z daktylami
Przepyszny torcik zainspirowany słynnym ciastem z cukierni Sowy z dodatkiem daktyli, orzechów i kajmaku; dla niektórych lepszy od pierwowzoru. Mimo, że dosyć czasochłonny (najlepiej rozłożyć przygotowania na 2 dni) i "ciężki w obsłudze" (krojenie), późniejsze doznania smakowe zrekompensują trudności techniczne. Ciasto grzechu warte!

Przepis pochodzi z bloga: margarytka.blogspot.com

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-10-17 21:57:08
Liczba wyświetleń: 5582

Ciasteczka owsiane z żurawiną - Milion smaków
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Zbliża się zima a to oznacza stopniowe zmiany w przygotowywanych słodkościach. Miejsce bajecznie owocowych ciast przejmują teraz serniki, ciasta z kremem i różnorodne ciasteczka z bakaliami, które są też nieodłącznym elementem zbliżających się Świąt.
Moje ciasteczka owsiane z żurawiną nie zawierają mąki ani jajek a w składzie znajdziecie tylko kilka produktów, z czego każdy bezpieczny dla naszego zdrowia. Śmiało możecie je potraktować jako pełnowartościowa przekąska do pracy a ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-11-17 22:08:11
Liczba wyświetleń: 2741

Ciasto marchewkowe - Milion smaków
Ciasto marchewkowe
Dobry przykład na to, że ciasto nie zawsze oznacza potężną dawkę cukru i kalorii przy jednoczesnym braku wartości odżywczych.
Ciasto marchewkowe przygotowujemy bez białej mąki czy cukru dzięki czemu jest naprawdę zdrową przekąską a przy okazji zaspokoi apetyt na słodkie co nieco...
Przed podaniem udekorować można np. serkiem ricotta. W mniej restrykcyjnej wersji - pieczemy posypane chrupiącą kruszonką :)

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-03-23 18:55:33
Liczba wyświetleń: 3155