Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Łosoś pieczony w folii - Milion smaków
Łosoś pieczony w folii
Uwielbiam ryby ale zdecydowanie nie te smażone na tłusto w panierce, gdzie smak ryby zostaje zdominowany przez smak oleju i tartej bułki.
Miłośnikom prawdziwego smaku ryb polecam przepis na soczystego łososia pieczonego w folii. Odkąd wypróbowałam go po raz pierwszy regularnie gości w mojej kuchni.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-10-26 11:48:50
Liczba wyświetleń: 5795

Domowa szynka pieczona - Milion smaków
Domowa szynka pieczona
Coraz ciężko kupić w sklepach naprawdę dobrą szynkę o której wiemy, że nie zawiera za konserwantów i innych "niechcianych" składników.
W takiej sytuacji warto się zastanowić czy nie zrobić szynki w domu. Nie potrzeba do tego dużo pracy, efekt jest pyszny a w składzie znajdzie się tylko to co chcemy ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-12-27 12:45:29
Liczba wyświetleń: 7607

Gęsi smalec ze skwarkami - Milion smaków
Gęsi smalec ze skwarkami
Gęsi smalec od stuleci w medycynie ludowej uważany był za idealny lek na wiele dolegliwości - zarówno podawany doustnie jak i stosowany miejscowo jako okłady. Łagodził bóle stawów i kręgosłupa, regenerował układ oddechowy a nawet dodawał energii seksualnej.
My skupmy się na tym, że ma niepowtarzalny smak - o wiele lepszy od klasycznego smalcu.
Jego jedyny minus to fakt, że po wyjęciu z lodówki po parunastu minutach robi się już za bardzo płynny - tak więc trzeba go jeść szybko ;)
W tej wersji proponuję nietypowe połączenie - gęsi smalec z wieprzowymi skwarkami. Warto spróbować ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-03-25 09:08:16
Liczba wyświetleń: 17619

Foie gras z gęsiej wątróbki - Milion smaków
Foie gras z gęsiej wątróbki
Francuski przysmak wokół którego co jakiś czas pojawiają się kontrowersyjne dyskusje - ze względu na sposób tuczenia gęsi w niehumanitarny sposób.
Dlatego też moją wersję postanowiłem przygotować z wątroby gęsi, która nie była tuczona w sposób sztuczny tylko biegała po podwórku.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-02-23 18:27:18
Liczba wyświetleń: 13350

Boczniak a'la schabowy - Milion smaków
Boczniak a'la schabowy
Boczniak to dobra alternatywa do schabowego dla wegetarian a także dla wszystkich miłośników grzybów. Weganie mogą zastąpić jajko dwoma łyżkami wody.
Kiedyś dość popularne danie w Polsce teraz nieco zapomniane. Warto więc je sobie przypomnieć.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2013-11-11 13:06:49
Liczba wyświetleń: 15807

Gyros z karkówki wieprzowej - Milion smaków
Gyros z karkówki wieprzowej
Niewiele jest dań, zwłaszcza obiadowych, które można przygotować z dwóch składników. Gyros z karkówki wieprzowej jest prostym i smacznym daniem, dobrze komponującym się z szeroką gamą dodatków. Tutaj propozycja podania z pieczonym ziemniakiem z mozzarellą - przepis już wkrótce.
W porównaniu do gyrosa z baraniny mięso jest bardziej soczyste. Przyprawa - koniecznie firmy Galeo.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-05-18 16:32:41
Liczba wyświetleń: 16292

Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem - Milion smaków
Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem
Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem.
Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-12-24 14:01:54
Liczba wyświetleń: 2852

Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką - Milion smaków
Jabłka pieczone pod owsianą kruszonką
Są takie smaki, które nierozłącznie kojarzą się z jesienią: zupa z dyni, marchewkowe ciasto czy właśnie jabłka na wszystkie możliwe sposoby. Jabłka są o tyle wdzięcznym owocem, że można je wykorzystywać zarówno do ciast, jak i podwieczorków, czy dań wytrawnych. Moim jesiennym "comfort food" są zdecydowanie jabłka pieczone z kruszonką. Już sam ich zapach sprawia, że robię się głodna i potrafię pochłonąć naprawdę dużą porcję :)
Jabłka w tym przepisie zapiekłam z kruszonką wzbogaconą o płatki owsiane oraz orzechy. U mnie migdały i nerkowce ale możecie wykorzystać dowolne orzechy, jakie macie akurat w domu. Dla smakoszy - podajcie z kulką lodów lub bitą śmietaną.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2021-11-20 14:47:33
Liczba wyświetleń: 233

Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego - Milion smaków
Grillowany stek z tuńczyka żółtopłetwego
Prosty i szybki stek z tuńczyka. W zasadzie prawie najprostszy i najszybszy i może przez to tak smaczny ;)
Od czasu do czasu można u nas kupić kawałek mięsa tuńczyka idealnie nadającego się na stek. Szkoda taką okazję marnować. Mięso tuńczyka jest chude i rozpływające się w ustach a w tym wydaniu ma lekko ziołowy i cytrynowy posmak.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-03-10 21:39:26
Liczba wyświetleń: 41077

Gyros z baraniny - Milion smaków
Gyros z baraniny
A może coś z kuchni greckiej? Pyszny gyros z baraniny z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami na pewno przypadnie Wam do gustu :)
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-04-27 17:32:20
Liczba wyświetleń: 4387