Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Klasyczna surówka z kapusty - Milion smaków
Klasyczna surówka z kapusty
Zimową porą kapusta króluje wśród warzyw w naszej kuchni. Najprostsza forma jej podania to klasyczna surówka z dodatkiem marchewki i jabłka.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2016-02-14 10:27:18
Liczba wyświetleń: 1900

Klasyczny Boeuf Stroganow - Milion smaków
Klasyczny Boeuf Stroganow
To znane większości z nas danie pochodzi aż z 1815 kiedy to zostało pierwszy raz ugotowane przez francuskiego kucharza Carême na dworze Cesarza Aleksandra I. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę rosyjskiemu dyplomacie, który nazywał się Paweł Stroganow. Mimo to, w Polsce częściej występuje w menu jako Strogonow. Danie to zawojowało niemal cały świat i pod nazwami Strogonow, Stroganov czy Stroganoff można jest spotkać w USA, Chinach, Japonii czy Iranie.
Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym.
Klasyczna wersja polska tego dania wybiera sos pomidorowy i dodaje ogórek kiszony - spróbujcie sami.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-09-16 09:52:03
Liczba wyświetleń: 69915

McFalafel - Milion smaków
McFalafel
Dziś prezentujemy wegetariańskiego burgera. I to nie byle jakiego. McFalafel jest sztandarowym produktem McDonald's w Egipcie.
Zamiast mięsa znajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części świata.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-03-14 12:30:56
Liczba wyświetleń: 1077

Sałatka śledziowa z porem - Milion smaków
Sałatka śledziowa z porem
Nie jestem ogromną miłośniczką śledzi ale raz na jakiś czas nachodzi mnie na nie ochota. Przeważnie jest to w okolicy Świąt - gdy mam już dość wszelkich słodkości :)
Poniżej przepis na pyszną przekąskę z filetów śledziowych, pora, jabłek i orzechów włoskich.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-12-22 12:41:07
Liczba wyświetleń: 2843

Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac - Milion smaków
Hamburgery wołowe z sosem a'la Big Mac
Hamburgery wołowe to danie, które smakuje z wieloma dodatkami. Kluczowe jednak w dobrych hamburgerach są sosy - to one decydują o niepowtarzalności i głębi smaku. Dziś sos a'la Big Mac - majonezowo-musztardowy, charakterystyczny i kultowy. Sos z tego przepisu smakuje podobnie do oryginału a nawet... hmm... lepiej dzięki zamianie ogórków marynowanych na rydze ;)
Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2013-11-09 17:12:35
Liczba wyświetleń: 8537

Dżem z marchewek - Milion smaków
Dżem z marchewek
Wszyscy znają marchewki ale nie każdy wie, że według Unii Europejskiej są owocem. A wszystko dlatego, żeby Portugalia mogła produkować i sprzedawać swój słynny dżem z marchewek.
Dżem rzeczywiście jest wyjątkowy i ma wiele zastosowań. Jest konkurencją dla klasycznych dżemów z truskawek czy malin. Rewelacyjnie komponuje się na kanapkach z serami pleśniowymi. Pasuje nawet jako dodatek do mięs (zamiast żurawiny czy borówki).
W tej wersji jako dodatek do dżemu delikatna nuta whisky.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2013-09-16 08:54:15
Liczba wyświetleń: 1591

Klasyczny burger BBQ z boczkiem i cebulą - Milion smaków
Klasyczny burger BBQ z boczkiem i cebulą
Klasyczny w amerykańskim stylu. Burger z dobrej wołowiny, boczek, cebula, sos barbeque a wszystko to w tradycyjnej bułce pszennej z sezamem.
Jeśli chcecie zrobić naprawdę klasycznego burgera to właśnie przepis dla was.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-04-10 10:54:01
Liczba wyświetleń: 7422

Sandacz w sosie koperkowym - Milion smaków
Sandacz w sosie koperkowym
Klasyka polskiej kuchni - bardzo prosty do przygotowania filet z sandacza. Sandacz ma bardzo delikatne, pyszne mięso dlatego nie warto przytłaczać jego smaku nadmiarem przypraw czy dodatków. Ja podałam go bardzo klasycznie - z sosem koperkowym, ziemniakami z wody i surówką z kapusty.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2016-01-11 18:53:34
Liczba wyświetleń: 9789

Piekielnie ostra pizza kiełbasą, porem, szczypiorkiem i cebulą - Milion smaków
Piekielnie ostra pizza kiełbasą, porem, szczypiorkiem i cebulą
Lubię ostre jedzenie. Czasami nawet bardzo ostre. A tego dnia wybór padł na pizzę. Tak więc mamy tutaj klasyczne cienkie ciasto, piekielnie ostry sos do pizzy z Carolina Reaper oraz interesujące połączenie dodatków, jak kiełbasa, por i szczypiorek. Smaczne wyzwanie dla amatorów ostrego jedzenia.
Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2017-04-15 20:28:14
Liczba wyświetleń: 1068

Polędwiczki wieprzowe z warzywami - Milion smaków
Polędwiczki wieprzowe z warzywami
Sposób na obiad, który praktycznie robi się sam. Trzeba tylko wszystko włożyć do naczynia i przyprawić ulubionymi ziołami. Ja lubię gdy mięso nasycone jest aromatem ziół prowansalskich, tymiankiem i rozmarynem, ale można dodać tu swoje ulubione przyprawy.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-08-20 17:08:43
Liczba wyświetleń: 2374