Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Malinowa chmurka - Milion smaków
Malinowa chmurka
Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata.
Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com.
Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła.
Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-10-10 19:52:28
Liczba wyświetleń: 91920

Gruszkowa poezja - Milion smaków
Gruszkowa poezja
Uwielbiam ciasta z gruszkami. Właściwie to uwielbiam gruszki w każdej postaci. Na ten przepis trafiłam u mojej mamy w Biblioteczce poradnika domowego sprzed 15 lat :) Kruche ciasto z gruszkami i płatkami migdałów zalane masą z jajek i śmietany na pewno zapadnie Wam w pamięć.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-10-05 18:58:09
Liczba wyświetleń: 2452

Pani Walewska - Milion smaków
Pani Walewska
Przepis na kultowe ciasto zwane też Pychotką znajduje się w wielu książkach kucharskich, a także w rodzinnych zeszytach z przepisami. Ten jest połączeniem kilku z nich. Efekt jest naprawdę zadowalający i pyszny. Wspaniale kruche ciasto doskonale współgra z warstwą bezową, czarnymi porzeczkami i kremową masą budyniową. Istna pychotka!
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-07-08 16:32:33
Liczba wyświetleń: 6679

Tarta z mięsem mielonym i dynią - Milion smaków
Tarta z mięsem mielonym i dynią
Zaczął się sezon na dynie. Te pyszne warzywa możecie wykorzystać na wiele sposobów. Jeden z nich poniżej.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-11-29 22:20:36
Liczba wyświetleń: 2153

Tort królewski - Milion smaków
Tort królewski
Tort niezmiennie królujący na imieninach u mojej cioci. Moja wersja trochę odbiega od oryginału i poniższy przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jest to tort idealny na świąteczne i karnawałowe przyjęcia. Cztery krążki kruchego ciasta przełożone kremem maślanym z wiśniami, bitą śmietaną i kremem mascarpone zadowolą wybrednych gości. Małym problemem może być na początku jego krojenie (potrzebny będzie ostry i duży nóż), ale w kolejnych dniach (jeśli tort nie zostanie wcześniej zjedzony:)) jest z tym coraz lepiej.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-12-18 14:18:30
Liczba wyświetleń: 3778

Truskawkowa chmurka - Milion smaków
Truskawkowa chmurka
Ciasto na pokuszenie. Kolejne jego warstwy wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej.
Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki.

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2015-06-13 21:20:07
Liczba wyświetleń: 3313

Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami - Milion smaków
Kruche ciasto z jagodami i czerwonymi porzeczkami
Sezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-07-23 20:50:12
Liczba wyświetleń: 3493

Skubaniec - Milion smaków
Skubaniec
To ciasto króluje w naszej rodzinie od dawna. Zmienia się tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-07-23 21:07:58
Liczba wyświetleń: 5165

Kruszon z truskawkami - Milion smaków
Kruszon z truskawkami
Klasyczny kruszon w wersji sezonowej-truskawkowej. Kruche ciasto, truskawki i beza tworzą tu wyśmienite połączenie. Pomimo tego, że owoce podczas pieczenia robią się wodniste i ciasto nie wyrasta jak w oryginalnym kruszonie, idealnie sprawdzi się w letnie popołudnie tworząc domową słodką przekąskę.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2015-07-23 22:54:01
Liczba wyświetleń: 1955

Rustykalna tarta ze śliwkami - Milion smaków
Rustykalna tarta ze śliwkami
Ta tarta to sztos! Idealnie krucha z soczystymi, słodkimi śliwkami. Znika cała na jednym posiedzeniu.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2021-10-16 18:40:36
Liczba wyświetleń: 199