Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Pasta twarogowa z makreli i ogórka kiszonego - Milion smaków
Pasta twarogowa z makreli i ogórka kiszonego
Uwielbiam smarowidła do chleba i ta pasta jest zdecydowanie na liście moich faworytów. Wracam do tego przepisu regularnie, zwłaszcza zimą, kiedy wybór świeżych warzyw na kanapki jest mocno ograniczony a kanapki z serem szybko mi się nudzą ;)
Zaletą tego przepisu jest brak konieczności gotowania czegokolwiek. Tę pastę przygotujesz 15 minut przed kolacją czy śniadaniem.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2021-12-29 09:38:25
Liczba wyświetleń: 154

Pasta kanapkowa z makreli - Milion smaków
Pasta kanapkowa z makreli
Przepis z zeszytu mamy - a to już gwarantuje, że będzie smaczny. To typowa pasta kanapkowa o gęstej konsystencji z makrelą i odpowiednimi dodatkami, które razem tworzą smak, którego nie trafimy w sklepie kupując gotową pastę.
Przygotowuje się ją błyskawicznie i można ją podawać od razu, co sprawia, że jest to wprost idealne danie śniadaniowe.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-09-13 22:48:50
Liczba wyświetleń: 2553

Pasta z wędzonej makreli i rzodkiewek - Milion smaków
Pasta z wędzonej makreli i rzodkiewek
Błyskawiczna pasta z wędzonej makreli, podana ze świeżym pieczywem, to dobra opcja na przekąskę dla niespodziewanych gości. Koniecznie zróbcie jej nieco więcej żeby została na śniadanie :)
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2016-07-28 21:35:50
Liczba wyświetleń: 1241

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami - Milion smaków
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
Wcześniej na blogu pojawił się przepis na pierogi ze słodką kapustą. Tym razem nadzienie tworzy kapusta kiszona z pieczarkami i cebulką. To klasyczne połączenie cieszy się niesłabnącym powodzeniem na sylwestrowych czy karnawałowych imprezach.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-12-30 16:39:07
Liczba wyświetleń: 506

Kapusta z grochem - Milion smaków
Kapusta z grochem
Proste i szybkie danie podawane zarówno na wigilijnym stole jak i w okresie poświątecznym. To połączenie smakowe może wydawać się zbyt syte, ale w niewielkiej ilości wspaniale sprawdzi się jako dodatek do innych potraw.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-12-26 23:56:45
Liczba wyświetleń: 1097

Pasta jajeczna - Milion smaków
Pasta jajeczna
Bardzo stary i doskonale sprawdzony przepis mojej mamy. Prosta pasta jajeczna bez zbędnych składników. Można stworzyć nieskończenie wiele wariacji tej pasy dokładając różne dodatki - jak paprykę, szczypiorek, cebulę, ogórek, itd. Jednak o jej niepowtarzalnym smaku decyduje szczypta rzadko spotykanej w polskiej kuchni przyprawy - kozieradki.
Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2013-11-24 15:04:50
Liczba wyświetleń: 2652

Pasta jajeczna z papryką - Milion smaków
Pasta jajeczna z papryką
Doskonała pasta jajeczna mojej mamy w wersji z papryką i szczypiorkiem. Pasta składa się tylko z jajek i przypraw, bez dodatku majonezu - jest więc lżejsza niż inne tego typu pasty. Wyraźniej też czuć smak dodatków.
Do bazowej wersji tej pasty jajecznej dodamy dziś również ser żółty - nie tylko po to, by dodać nową nutę smakową, ale też żeby pasta była bardziej sycąca.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-03-01 09:09:56
Liczba wyświetleń: 5558

Cannelloni ze szpinakiem - Milion smaków
Cannelloni ze szpinakiem
Potrawa z kuchni włoskiej w wersji wegetariańskiej. Klasyczny farsz mięsny zastąpiłam nadzieniem szpinakowo-twarogowym, które dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej nabiera wyrazistego smaku. Wbrew pozorom przygotowanie dania jest dosyć proste i nie zabiera dużo czasu.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2013-05-09 16:07:38
Liczba wyświetleń: 2769

Pasta z awokado i rabarbaru - Milion smaków
Pasta z awokado i rabarbaru
To w zasadzie klasyczna pasta kanapkowa z awokado, ale z niecodziennym dodatkiem rabarbaru. Ten składnik sprawia, że pasta nie ciemnieje w kontakcie z powietrzem, oraz (przede wszystkim) dodaje jej interesującą nutę smakową.
Taka pasta sprawdzi się zamiast masła do kanapek, np z pomidorem czy innymi warzywami sezonowymi robiąc z nich prawdziwą bombę witaminową ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2016-07-01 23:07:00
Liczba wyświetleń: 604

Gulasz wołowy z kociołka żeliwnego - Milion smaków
Gulasz wołowy z kociołka żeliwnego
Odkąd zaopatrzyliśmy się w porządny żeliwny kociołek, gotowanie na ognisku stało się jeszcze przyjemniejsze. Teraz to stały punkt programu nie tylko latem, ale w zasadzie o każdej porze roku. Jedzenie, które przez kilka godzin dusi się w szczelnie zamkniętym kociołku na żywym ogniu, dostarcza nie tylko walorów smakowych ale i sporo frajdy - zwłaszcza jeżeli jesteście zwolennikami tzw. slow cooking.
Dziś przepis dla leniwych - wszystkie składniki kroimy, wrzucamy do kociołka, doprawiamy i dusimy przez kilka godzin. Potem zdejmujemy z ognia i gotowe!

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2022-01-07 12:36:56
Liczba wyświetleń: 3475