Nazwa przepisu:  Autor:  Maks. czas przygot. [min]: 
Sposób przyrządzania: 


Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim - Milion smaków
Pierś z indyka gotowana na parze z serem kozim
Nikogo nie trzeba przekonywać, że produkty gotowane na parze nie tylko zachowują więcej wartości odżywczych ale również smakują jakby... pełniej.
Do gotowania na parze nadają się nie tylko warzywa ale również mięso. Polecam pierś z indyka gotowaną na parze z kozim serem podawaną z brukselką.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-03-23 20:06:36
Liczba wyświetleń: 5134

Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym - Milion smaków
Klopsiki z indyka gotowane w sosie koperkowym
Pyszne, lekkie danie na bazie delikatnego, mielonego mięsa z indyka - bez smażenia. Klopsiki gotujemy w wodzie a następnie dusimy w sosie koperkowym przygotowanym na bazie bulionu z gotującego mięsa. Dodatek boczku dodaje im wyrazistości a koperkowy sos wspaniałego aromatu.
Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2013-03-31 16:10:56
Liczba wyświetleń: 82937

Sałatka z indykiem i roszponką - Milion smaków
Sałatka z indykiem i roszponką
Idzie wiosna więc z każdym kolejnym dniem mam większą ochotę na sałatki. Wprawdzie nie mamy jeszcze zbyt dużego wyboru lokalnych warzyw ale jak się trochę pokombinuje to można przygotować naprawdę zdrową i smaczną sałatkę. Do sałatki warto zawsze przemycić trochę orzechów, które wzbogacą jej wartości odżywcze.
Podstawą tego dnia jest pierś z indyka ugotowana na parze - żeby było jeszcze zdrowiej ;) Do tego roszponka, suszone pomidory i jajko.

Dodany przez: Kasia@MilionSmaków, 2014-03-10 20:47:16
Liczba wyświetleń: 1971

Dip czosnkowy - Milion smaków
Dip czosnkowy
Gęsty sos na bazie sera feta oraz jogurtu i śmietany z dodatkiem czosnku. Idealny do gotowanych lub pieczonych ziemniaczków czy maczania innych warzyw.
Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-01-11 21:30:29
Liczba wyświetleń: 3084

Grzanki z kozim serem, tymiankiem i miodem - Milion smaków
Grzanki z kozim serem, tymiankiem i miodem
Kiedyś połączenie wytrawnych składników takich jak ser (z już tym bardziej kozi) z miodem było nie do pomyślenia. Dziś coraz częściej sięga się po tego typu kontrasty, które okazują się wcale nie być kontrastami. Charakterystyczny smak sera koziego dobrze komponuje się z małą ilością płynnego miodu a dzięki dodatkowi świeżego tymianku kanapki smakują świeżo i aromatycznie.
Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2016-07-01 22:49:39
Liczba wyświetleń: 1899

Kapuśniak - Milion smaków
Kapuśniak
Klasyczna, rozgrzewająca zupa ze zdrowej kiszonej kapusty, marchewek, ziemniaków, pietruszki i cebuli to prawdziwy zastrzyk energii na cały dzień. Idealna na chłodniejsze dni, prosta w przygotowaniu, pożywna, a do tego smaczna.
Przepis z instrukcji mojej mamy:)

Dodany przez: Beata@MilionSmaków, 2014-03-24 14:57:34
Liczba wyświetleń: 4659

Pieczone figi z kozim serem - Milion smaków
Pieczone figi z kozim serem
Figi pieczone i ser kozi to naprawdę doskonałe połączenie. Wyraźny i ostry smak sera równoważy słodycz świeżych fig.
Ta przekąska najlepiej smakuje podawana na ciepło, wręcz na gorąco, od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy ser jest jeszcze lekko płynny.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-11-06 21:52:41
Liczba wyświetleń: 2755

Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy - Milion smaków
Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy
Tortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny.
Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację czy obiad - wszystko zależy od ilości ;)

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2015-01-04 18:52:15
Liczba wyświetleń: 6415

Panierowane naleśniki z indykiem po chorwacku - Milion smaków
Panierowane naleśniki z indykiem po chorwacku
Panierowane naleśniki z indykiem to lekkie danie współczesnej kuchni chorwackiej która łączy w sobie smaki mięsa i warzyw.
W mojej wersji delikatny smak piersi z indyka jest podkreślony przez świeże warzywa i sos śmietanowy.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-01-29 11:09:18
Liczba wyświetleń: 7181

Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem - Milion smaków
Kotlety jagnięce z serem kozim i rozmarynem
Mielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem.
Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa.

Dodany przez: Michał@MilionSmaków, 2014-12-24 14:01:54
Liczba wyświetleń: 2781