ŁÓDECZKI Z CYKORII NADZIEWANE MIĘSEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.88)
To wyjątkowe danie z mięsa mielonego - może służyć jako przekąska oraz jako pełen obiad.
Mięso w sosie pomidorowym efektownie podanie w liściach cykorii zaspokoi apetyt i dostarczy ciekawych wrażeń estetycznych.


SKŁADNIKI

pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 szt. pomidorów

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

oliwa z oliwek (do smażenia)

2 szt. cykorii

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

100 g sera żółtego (do posypania)

2 łyżki świeżej bazylii

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
106
5,3%
Bialko
9,7g
6,5%
Weglow...
1,8g
0,9%
Tluszcze
6,4g
10,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozgrzać oliwę
  2. Włożyć mięso mielone i lekko podsmażyć
  3. Dodać posiekaną drobno cebulę
  4. Smażyć około 5 minut aż cebula i mięso się zetnie
  5. W miedzy czasie sparzyć pomidory i ściągnąć skórkę
  6. Dobrze je posiekać i włożyć na patelnię
  7. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do mięsa
  8. Doprawić solą i pieprzem
  9. Poddusić około 5 minut
  10. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach
  11. Rozdzielić cykorię na liście
  12. Do każdego liścia włożyć mięso z pomidorami tak żeby się nie wysypywało
  13. Posypać startym serem żółtym
  14. Ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni
  15. Piec w termoobiegu około 15 minut aż ser się rozpuści a cykoria lekko przyrumieni
  16. Podawać od razu gorące udekorowane listkami bazylii lub na zimno jako przekąskę


Łódeczki z cykorii nadziewane mięsem Przepis

Łódeczki z cykorii nadziewane mięsem Przepis

Łódeczki z cykorii nadziewane mięsem Przepis

DODAJ KOMENTARZ