ŁOSOŚ GRILLOWANY Z ROZMARYNEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.86)
Grillowana ryba jest zawsze smaczną, sycącą i zdrową opcją na szybki obiad.
Dziś polecam przepis na grillowanego łososia z posmakiem rozmarynu.


SKŁADNIKI

150 g łososia świeżego (surowy, może być ze skórą)

1 łyżeczka rozmarynu suszonego (suszony)

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku świeżego

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
216
10,8%
Bialko
17,4g
11,6%
Weglow...
2,3g
1,2%
Tluszcze
14,9g
24,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1.  Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli masz filet z skórą nie musisz jej odcinać.
  2.  Na patelnię grillową wlej łyżeczkę oliwy, rozprowadź pędzelkiem po patelni i rozgrzej.
  3.  W miseczce przygotuj sos: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, rozmaryn i drobno posiekany ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
  4.  Łososia natrzyj sosem.
  5.  Piecz na patelni grillowej z obu stron - razem przez około 6 minut.

Podawaj z buraczkami na zimno lub innymi ulubionymi warzywami.


Łosoś grillowany z rozmarynem Przepis

DODAJ KOMENTARZ