ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z GORCZYCĄ Śledzie w sosie pomidorowym z gorczycą KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kuchnia polska Ryby i owoce morza Kolacje Boże Narodzenie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.5)4 Kasia@MilionSmaków Śledzie z tego przepisu robią furorę. Z dodatkiem duszonej cebulki i pomidorowego sosu - są łagodne, lekko słodkie, idealnie zbalansowane - sprawdzą się świetnie jako przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu jako kolacja. Uwaga: śledzie trzeba zamarynować najlepiej 4-5 dni przed podaniem aby smaki dobrze się przegryzły. SKŁADNIKI 500 g filetów śledziowych300 g cebuli5 łyżek octu jabłkowego5 łyżek koncentratu pomidorowego2 łyżki cukru trzcinowego4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)4 szt. ziela angielskiego (ziarna)2 szt. liści laurowych2 łyżki ziaren gorczycy Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 154 7,7% Bialko 10,1g 6,7% Weglow... 5,8g 2,9% Tluszcze 10g 16,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 387 19,3% Bialko 25,3g 16,9% Weglow... 14,6g 7,3% Tluszcze 25,1g 41,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cebule pokrój w półplasterki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebule. Dodaj cukier i mieszaj, aż się skarmelizuje. Dodaj ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (bez gorczycy). Wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut. Zdejmij sos z palnika i dodaj ziarna gorczycy. Odstaw do ostygnięcia. W misce układaj warstwowo sos na zmianę z kawałkami śledzi. Odstaw do marynowania na przynajmniej 4 dni.