ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z GORCZYCĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Śledzie z tego przepisu robią furorę. Z dodatkiem duszonej cebulki i pomidorowego sosu - są łagodne, lekko słodkie, idealnie zbalansowane - sprawdzą się świetnie jako przekąska na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu jako kolacja.
Uwaga: śledzie trzeba zamarynować najlepiej 4-5 dni przed podaniem aby smaki dobrze się przegryzły.


SKŁADNIKI

500 g filetów śledziowych

300 g cebuli

5 łyżek octu jabłkowego

5 łyżek koncentratu pomidorowego

2 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)

4 szt. ziela angielskiego (ziarna)

2 szt. liści laurowych

2 łyżki ziaren gorczycy

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
154
7,7%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
5,8g
2,9%
Tluszcze
10g
16,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule pokrój w półplasterki. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebule.
  3. Dodaj cukier i mieszaj, aż się skarmelizuje.
  4. Dodaj ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (bez gorczycy).
  5. Wymieszaj i duś jeszcze przez kilka minut.
  6. Zdejmij sos z palnika i dodaj ziarna gorczycy. Odstaw do ostygnięcia. 
  7. W misce układaj warstwowo sos na zmianę z kawałkami śledzi
  8. Odstaw do marynowania na przynajmniej 4 dni.


Śledzie w sosie pomidorowym z gorczycą Przepis

Śledzie w sosie pomidorowym z gorczycą Przepis