ŚLIWKI ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Ten deser to nieodłączny składnik jesieni kiedy śliwki królują na straganach a chłodne desery na bazie lodów są wypierane przez te na ciepło. Na blogu znajdziecie już przepis na klasyczny wariant zapiekanych śliwek. Dziś propozycja nieco lżejsza ale za to nie ustępująca smakiem - śliwki dosładzamy miodem a kruszonkę przygotowujemy bez dodatku mąki - na bazie płatków owsianych i cukru trzcinowego. Niebo w gębie :)


SKŁADNIKI

3 szt. śliwek świeżych (duże)

2 łyżki miodu

13 szklanki płatków owsianych (drobnych)

30 g masła

4 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  2. Dwa naczynka do zapiekania wysmaruj odrobiną masła.
  3. Śliwki pokrój w kawałki i ułóż w naczyniach, następnie polej je miodem.
  4. Do miski wsyp płatki owsiane, cukier trzcinowy i cynamon, dodaj posiekane masło - ręką wyrób kruszonkę. 
  5. Na śliwki wyłóż kruszonkę.
  6. Wstaw naczynia do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut - aż kruszonka się przyrumieni.
  7. Podawaj na ciepło.


Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką Przepis

Śliwki zapiekane pod owsianą kruszonką Przepis

DODAJ KOMENTARZ