ŚWIĄTECZNA PROSTA ZUPA GRZYBOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Ta zupa pojawiała się u mnie na wigilię od kiedy pamiętam - dokładnie raz do roku. Ma wyjątkowy smak, który kojarzy mi się tylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia ;)


SKŁADNIKI

30 g suszonych grzybów leśnych (3 garście - jedna podgrzybków i dwie prawdziwków)

1½ l bulionu warzywnego

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

200 g makaronu quadretti (łazanki)

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotować bulion
  2. Wrzucić suszone grzyby leśne
  3. Gotować 40 minut (woda powinna zrobić się brązowa od grzybów)
  4. W między czasie ugotować makaron
  5. Przygotować zasmażkę:
    • Na patelni rozpuścić masło
    • Posypać je mąką
    • Jak zacznie się pienić należy szybko mieszać do czasu aż zasmażka zrobi się jasno brązowa
    • Przygotować szklankę chłodnej wody
    • Najtrudniejsza część - trzeba płynnym ruchem wlać wodę na patelnię jedną ręką jednocześnie szybko mieszając całość drugą ręką tak żeby nie zrobiły się kluseczki a całość pozostała płynna (jeśli się komuś uda idealnie jak będzie to robił pierwszy raz w życiu to niech się pochwali w komentarzu)
  6. Wlać zasmażkę do zupy i pogotować jeszcze około 5 minut
  7. Podawać z łazankami


Świąteczna prosta zupa grzybowa Przepis

Świąteczna prosta zupa grzybowa Przepis

Świąteczna prosta zupa grzybowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ