ŻYTNIA GRANOLA Z ORZECHAMI LASKOWYMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Granola własnej domowej produkcji to jedno z moich ulubionych śniadań. Jem ją z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mleka sojowego. Połączenie chrupiących zbożowych płatków i orzechów daje porządny zastrzyk energii.
Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać składniki mojej granoli. Poniżej przepis na wersję niezbyt słodką ale za to bardzo orzechową. Płatki owsiane wymieszałam pół na pół z żytnimi, które dały granoli charakterystyczny żytni posmak. Dodałam orzechy laskowe, niewielką ilość miodu a po upieczeniu - gorzką czekoladę. Oczywiście możecie dać zamiast niej mleczną (wtedy granola będzie słodsza) ale gorzka jest zdecydowanie bardziej wartościowym składnikiem.


SKŁADNIKI

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka płatków żytnich

pół szklanki orzechów laskowych (pociętych)

3 łyżki miodu

5 szt. czekolady ciemnej 70-85% (kostek)

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy laskowe potnij nożem na kawałki.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  3. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, płatki żytnie, orzechy laskowe i 3 łyżki miodu (ewentualnie możesz dodać go nieco więcej jeżeli chcesz żeby granola wyszła bardziej słodka). 
  4. Masę wyłóż na blachę do piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj. 
  5. Piecz przez 30 minut (w połowie tego czasu przemieszaj płatki łyżką).
  6. Kostki czekolady rozdrobnij nożem na małe kawałki. 
  7. Gdy granola ostygnie wymieszaj ją z czekoladą.
  8. Podawaj z mlekiem lub jogurtem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku. 


Żytnia granola z orzechami laskowymi Przepis

Żytnia granola z orzechami laskowymi Przepis

DODAJ KOMENTARZ