AKSAMITNY SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY
KATEGORIE
Sosy
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 5 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.67)
Uwielbiam sos miodowo-musztardowy. Służy mi głównie do sałatek, ale też dobrze sprawdza się do mięs, czy nawet do kanapek.
Ta wersja ma doskonałą aksamitną konsystencję dzięki połączeniu oliwy, majonezu, miodu i musztardy.
Kompozycji smaku dopełnia sok z cytryny.


SKŁADNIKI

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka majonezu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
324
16,2%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
29g
14,5%
Tluszcze
23,6g
39,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do dość szerokiej miski wlej płynny miód, sok z cytryny i oliwę
  2. Dodaj musztardę i majonez
  3. Dokładnie wymieszaj (np widelcem) aż sos uzyska jednolitą konsystencję

Ten doskonały przepis na jeden z moich ulubionych sosów do sałatek pochodzi z bloga oldfork.


Aksamitny sos miodowo-musztardowy Przepis

Aksamitny sos miodowo-musztardowy Przepis