AMARANTUSKI Z TAHINĄ Amarantuski z tahiną KATEGORIE Słodkości Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 2)1 Beata@MilionSmaków Pyszne, proste i szybkie ciasteczka z niewielu składników oraz bez dodatku cukru. Wyrazisty smak masła sezamowego nie potrzebuje tu wielkiej oprawy więc doskonale sprawdzi się zdrowotny dodatek poppingu z amarantusa. Ciasteczka stanowią idealną, bo zdrową i smaczną, przekąskę dla dzieci. Przepis z moją modyfikacją pochodzi z książki "Kuchnia polska bez pszenicy". SKŁADNIKI 1 jajko60 g masła sezamowego (tahini)3 łyżki syropu klonowego20 g poppingu z amarantusa PRZYGOTOWANIE Jajko roztrzepać i wymieszać z masłem sezamowym(jeśli jest zbyt gęste, lekko podgrzać) . Dodać syrop klonowy i wymieszać. Na koniec połączyć z poppingiem z amarantusa. Uformować ręką lub za pomocą łyżki niewielki kuleczki, ulożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut (do uzyskania złotego odcienia).