AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Z JEŻYNAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Coś w sam raz na syte śniadanie. Puszyste naleśniki w amerykańskim stylu przekładane serkiem i świeżymi jeżynami.
Historia amerykańskich naleśników sięga XVII wieku, kiedy osadnicy Holenderscy wprowadzali swoją kuchnię na nowym kontynencie. W odróżnieniu od najpopularniejszych w Polsce dość cienkich naleśników, te są grubsze i bardziej puszyste.


SKŁADNIKI

2 szklanki mąki pszennej

1½ szklanki mleka 2%

50 g masła

2 łyżki cukru trzcinowego

2 szt. jajek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szczypty soli

1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego

100 g jeżyn

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
184
9,2%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
23,8g
11,9%
Tluszcze
6,6g
10,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuść masło na małym ogniu (nie może się przypalić)
  2. Wymieszaj w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
  3. Do drugiej miski wbij jajka
  4. Dodaj mleko i masło
  5. Dobrze wymieszaj
  6. Połącz zawartość dwóch misek i wymieszaj widelcem lub miserem
  7. Odstaw na 5 minut
  8. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu)
  9. Wlewaj ciasto w takiej ilości, żeby uformowało placek takiej wielkości na jaką masz ochotę (niekoniecznie na całą patelnię)
  10. Naleśnik smaży się z jednej strony około 3 minut (szybko rośnie i na jego powierzchni zaczynają pojawiać się dziurki)
  11. Po przewróceniu na drugą stronę smaż około 2 minut
  12. Po usmażeniu kładź naleśniki na talerzu, smaruj serkiem i kładź jeżyny przecięte na pół
  13. Cztery do pięciu naleśników o średnicy 20 cm to idealna porcja na osobę ;)
  14. Na górę zostaw łyżkę serka i kilka jeżyn


Amerykańskie naleśniki z jeżynami Przepis

Amerykańskie naleśniki z jeżynami Przepis

DODAJ KOMENTARZ