AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ Z BANANEM I SYROPEM KLONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
Nieco zdrowsza wersja pysznych, puszystych naleśników w stylu amerykańskim. Zwykła mąka pszenna została tutaj zastąpiona bardzo zdrową mąką jaglaną.
Naleśniki nic na tym nie tracą, a wręcz zyskują ciekawy posmak. Jako nadzienie posłużą nam banany w połączeniu z syropem klonowym, który jest tutaj naturalną substancją słodzącą.
Połączenie wychodzi pyszne a takie śniadanie jest naprawdę sycące i stanowi naprawdę dobry początek dnia.


SKŁADNIKI

2 szt. bananów

1¾ szklanki mąki jaglanej

50 g masła

2 szt. jajek

2 szczypty soli

2 łyżeczki cukru trzcinowego

3½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki syropu klonowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
225
11,2%
Bialko
5,4g
3,6%
Weglow...
34g
17%
Tluszcze
7,4g
12,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu)
  2. Wymieszaj w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
  3. Wbij jajka
  4. Całość bardzo dokładnie wymieszaj (mikserem albo widelcem)
  5. Odstaw na 5 do 10 minut i dobrze rozgrzej patelnię
  6. Wlewaj ciasto na patelnię (około 1 chochli) tak żeby naleśniki nie zajmowały całej patelni (lepiej rosną i łatwiej przewracać)
  7. Smaż około 3 minut (aż pojawią się dziurki na górze naleśnika)
  8. Przewróć i smaż około 2 minut
  9. Naleśniki kładź na talerzu i układaj na nich plasterki bananów
  10. Po ułożeniu na sobie 4 do 5 naleśników polej je dwoma łyżkami syropu klonowego i podawaj na stół ;)


Amerykańskie naleśniki z mąki jaglanej z bananem i syropem klonowym Przepis

Amerykańskie naleśniki z mąki jaglanej z bananem i syropem klonowym Przepis

Amerykańskie naleśniki z mąki jaglanej z bananem i syropem klonowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ