APFELSTRUDEL Apfelstrudel KATEGORIE Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 4)1 [email protected]ów Chrupiące, rozpadające się ciasto filo, jabłkowo-biszkoptowe nadzienie z przyjemnym rumowym aromatem a do tego delikatnie spieniony waniliowy sos. Austriacki strudel jabłkowy to prawdziwe niebo w gębie. Do jego przygotowania wykorzystałam gotowe ciasto filo co zaoszczędziło mi sporo pracy. Pozostaje więc tylko przygotowanie nadzienia, zwinięcie strudla i upieczenie. Sos może wydawać się zbędny ale zachęcam żeby go nie pomijać - jest naprawdę przepyszny i znika w mgnieniu oka wyjadany łyżeczką z lodówki ;) Pomysł z Kukbuka. SKŁADNIKI Ciasto1 kg jabłek (kwaśnych)10 szt. biszkoptów (okrągłych)50 ml rumu (jasnego)100 g masła1 opakowanie ciasta filo (phyllo)1 jajko1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżeczki cynamonuSos200 ml śmietany kremówki 36%2 szt. żółtek1 łyżka cukru1 laska wanilii PRZYGOTOWANIE Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni. Na dużej patelni roztop 30 g masła, dodaj pokrojone jabłka, cynamon i cukier. Polej rumem i smaż przez 5 minut. Do jabłek dodaj pokruszone biszkopty i wymieszaj. Pozostałe masło rozpuść. Pięć płatów ciasta filo ułóż równo na sobie (na dużej piekarnikowej blaszce), smarując każdy płat rozpuszczonym masłem. Na cieście rozłóż równą warstwę jabłek po czym zwiń całość w roladę. Wierzch ciasta posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wydłub nożem ziarenka. Wrzuć je do garnka z śmietaną kremówką i zagotuj. Gotuj przez ok. 10 minut. Cukier dokładnie zmiksuj z żółtkami trzymając mikser nieruchomo nad pochyloną miską - miksowana w ten sposób masa będzie bardziej jasna i puszysta. Śmietanę przestudź nieco, dodaj ubite żółtka, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 3 minuty - nie gotuj. Gotowy sos po przestudzeniu przechowuj w lodówce. Podawaj najlepiej na ciepło - z zimnym sosem. DODAJ KOMENTARZ