AROMATYCZNE GRUSZKI POD KRUCHYM CIASTEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Gruszki doskonale nadają się do zapiekania (do smażenia i duszenia też). Można to wykorzystać do przygotowania własnie takiego dania: gruszki w towarzystwie korzennych, intensywnych przypraw zapieczone pod pysznym kruchym ciastem.
Idealny początek dnia (lub deser) - trzeba jednak pamiętać, że mocno rozgrzewa, więc nie wszyscy się ucieszą, kiedy dostaną takie danie przy plus trzydziestu stopniach ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka mąki orkiszowej

1 łyżka karobu (mąki chleba świętojańskiego)

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka kakao ciemnego

2 szt. żółtek

pół opakowania masła

Nadzienie

3 szt. gruszek konferencja

2 łyżki masła

1 szklanka wermutu białego

1 łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

4 szt. goździków

PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj mąkę z cukrem waniliowym, kakao i karobem.
  2. Dodaj pocięte w kawałki zimne masło oraz żółtka.
  3. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw do lodówki - tak na 15 minut.
  4. Gruszki pokrój w ósemki i wytnij z nich gniazda nasienne.
  5. Rozpuść masło w rondelku i wrzuć gruszki.
  6. Smaż tak z 2 minuty aż puszczą sok i dodaj wino, oraz: "cynamon", "kardamon", "gałkę muszkatołową", oraz "goździki".
  7. Zagotuj i duś na małym ogniu około 10 minut (mają zmięknąć ale się nie rozpaść).
  8. Wyjmij delikatnie gruszki i odłóż.
  9. Dalej gotuj na małym ogniu wino z przyprawami (bez pokrywki) aż uzyskał konsystencję syropu.
  10. Wsymaruj tartaletki (lub naczynia których używasz) masłem i przełóż tam gruszki.
  11. Zalej je syropem.
  12. Rozwałkuj ciasto i przykryj nim naczynia (dociskając na bokach).
  13. Piecz w temperarturze 200 stopni około 13 minut w termoobiegu (aż ciasto się ładnie przyrumieni).


Aromatyczne gruszki pod kruchym ciastem Przepis

Aromatyczne gruszki pod kruchym ciastem Przepis

DODAJ KOMENTARZ